Търсене
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
СТАТИЯ

Инфрачервеното отопление - полезно, модерно и икономично

ИНФРАЧЕРВЕНОТО ОТОПЛЕНИЕ - ПОЛЕЗНО, МОДЕРНО И ИКОНОМИЧНО
автор: Румяна Кръстева
януари 2011

Най-известният и най-голям инфрачервен отоплител е слънцето. Топлината, излъчвана от горещата му повърхност е жизнено необходима за всички живи същества на Земята.

Слънчевите инфрачервени лъчи изминават дългия път в Космоса с минимална загуба на енергия. Когато по пътя на лъчите се изпречи повърхност, тяхната енергия се поглъща и се превръща в топлина.

Малко за технологията...

Сигурно всеки е чувал за инфрачервена светлина, или пък е учил в часовете по физика за електромагнитни излъчвания. Напоследък е модерно да се говори за инфрачервени технологии, но ако бъдем честни – за мнозина е бяло петно теорията на електромагнитния спектър.

Принципът на действие на инфрачервените отоплителни тела, повтаря процесът на превръщане на слънчевата енергия в топлинна. И независимо от това, че слънцето е далече от нас, неговите лъчи топлят и нагряват Земята.

Традиционните отоплителни системи, загряват въздуха, причиняват повече загуби на електроенергия, тъй като топлия въздух се издига отдолу нагоре. Така 60% от нагретия въздух се озовава буквално „под покрива” на помещението, а ако покривът и стените имат висок коефициент на загуба на топлина, то отоплението става доста скъпичко...

За разлика от традиционните отоплителни системи, инфрачервените отоплители нагряват самите предмети: дрехи, растения, стени и телата на обитателите в помещението. Това отопление е и най- комфортно за човека – въздухът в помещението е нагрят равномерно и независимо от разстоянието, на което се намира отоплителя.

Физически смисъл   
Инфрачервените отоплителни елементи излъчват вълни от невидима част на слънчевия спектър, тоест от края на червената област на видимия спектър до микровълновото излъчване. Инфрачервеното лъчение се поглъща от околните повърхности и така се създава комфортна температура в отопляваното помещение.

Често инфрачервените лъчи носят наименованието топлинни лъчи, поради силно изразения си топлинен ефект.

Електромагнитен спектър

Дългите вълни от инфрачервения спектър са най- комфортния вълнов диапазон, носещ топлинна енергия. Самият диапазон на инфрачервените лъчи е достатъчно голям и учените са го разбили на три поддиапазона – къси, в съседство с видимата светлина, средни и дълги. Колкото е по- горещ предмета, толкова по- къси вълни излъчва, съвсем до видимия спектър (типичен пример – нажежен стоманен прът).

Здравословен ефект
Изследвания на учените са доказали, че най-полезно въздействие (при умерена мощност) върху човешкия организъм оказват именно дълговълновите инфрачервени излъчвания, особено в тази част, която се доближава до средния диапазон – така наречените „Жизнени лъчи”. Въз основа на тези открития, японски учени още в шейсетте години са получили патент на излъчвател със специфична конструкция, който в последствие е бил внедрен в кабините на инфрачервените сауни. Съвместни изследвания, провеждани в течение на десетки години в известни клиники по света, са доказали несъмнената полза от процедурите в инфрачервени кабини. Инфрачервената терапия се оказва действен и доста ефективен метод не само в борбата срещу простудните заболявания, но и при други здравословни проблеми.
   
Видове инфрачервени отоплители
Съществуват много и различни видове отоплители. Някои директно насочват инфрачервеното лъчение в стаята или пространството и затоплятат обектите. Други, съдържат три части, които формират топлината: инфрачервена тръба, топлообменник (обикновено метал с добри проводящи свойства, като мед например) и вентилатор, който издухва въздуха от топлообменика.

Инфрачервените отоплители също се различават по вида на горивото и използвания материал. При тази класификация се разделят на газови и електрически.

Според материала се делят на керамични, инфрачервени лампи, кварцови инфрачервени лампи, лентови покрития (предимно за подово отопление) и едни от най- новите материали – инфрачервени нанопокрития.

Трудно е да се направи една обща спецификация на видовете инфрачервени отоплители, защото те са изключително многообразни. Ако пък погледнем само към елекрическите – има значение на какво напрежение и честота работят. Различните отоплители имат различни изходи и различни температури, на които работят.

Дизайнът също играе съществена роля.

В това разнообразие от уреди за различни цели, трябва внимателно да се подходи при избора и да се следи спецификацията на уреда и съответното препоръчително приложение.

За различните видове ще се опитаме да ви ориентираме с някои примери от нашия пазар:

Серията продукти HELIOSA® HIGH DESIGN на италианската фирма Star Progetti – водещ производител на инфрачервени отоплителни са представени на нашия пазар от фирмата НЮ СИСТЕМС.

Продуктите съчетават в себе си най-съвременната технология за зоново отопление с модерен дизайн и енергийна ефективност.

Благодарение на инфрачервената технология в комбинация с патентования параболичен рефлектор, тези отоплители разпръскват по оптимален начин необходимата топлина в отопляемата зона, като използват съществено по-малко електроенергия.

Отоплителните тела Helios са предвидени за т. нар. „зоново отопление”. Предлагат се и модели, предназначени за открити площи, както и за вътрешен монтаж. За всеки от моделите е указано за каква площ е и работната мощност.

Цените започват от порядъка на 400 лв, за моделите, предназначени за стенен монтаж, а водоустойчивите модели със стойка са в диапазона – 1000 - 2000 лв, и нагоре, в зависимост от модела.

Изключително актуално предложение, създаващо комфорт на мястото за пушене:
- състои се от 6 части - лесни за сглобяване;
- включва две отоплителни тела Helios TOP 1000 Watt IP X5 и стоманена плоскост за пълна защита от дъжд и водни пръски ;
- включва автоматичен детектор за присъствие Star Sensor ;
- височина 222см;
- диаметър на масата 66см;
- отопляема площ около 80см в диаметър.


Фирмата БАЛМАКС предлага на нашия пазар инфрачервени радиални късовълнови отоплителни уреди AEG. Уредите са подходящи за отопление на открити и закрити площи като тераси, градини, беседки, палатки, гаражи, работилници, за хотели, търговски центрове, индустриални помещения и частни клиенти.

Предимства на предлаганите AEG отоплители:
- топлина още на 1-вата секунда
- няма топлинни загуби благодарение на използването на IR къси вълни А , които директно проникват към човешкото тяло
- висококачествени нагревателни елементи на Philips /HANA– водо- и удароустойчиви
- продължителност на живот на нагревателните елементи - 5000 часа
- отопление без вредни емисии на CO2+NOX и са подходящи и за ползване в затворени пространства
- напълно безшумно отопление и без миризма
- отопляемо пространство до 40 кв.м


Предлагат се модели IR PREMIUM на цени 875 – 959 лв., IR PREMIUM PLUS - 1529 лв, IR PREMIUM TOWER – 4629 лв., IR COMFORT на цени 569 – 641 лв.и R COMFORT (1138 лв и 1706 лв).

ИНФРАСУИС ООД е ексклузивен представител за България на фирма infraSWISS AG Швейцария. infraSWISS AG е лидер в разработката и производството на инфрачервено отопление.

Лъчистите отоплителни уреди на infraSWISS излъчват изцяло инфрачервена топлина. В уреда инфрачервените лъчи се генерират от неметални въглеводородни проводници. Енергията се излъчва от закаления стъклен преден панел на отоплителното тяло, който е специална разработка на infraSWISS. Панелине се предлагат в три модификации – бял, черен и огледален и в различни размери и мощност.

При лъчистото отопление с уредите на infraSWISS се избягват традиционните загуби на енергия по тръбопроводите, около котлите, комините, в топлообменниците и по въздуховодите.

Както се вижда и от техническите данни, тези уреди за изключително икономични. Цени за моделите са в диапазона 1400 – 2400 лв, в зависимост от модела.

Инфрачервеното лъчение се използва за изграждане на системи за лъчисто подово отопление. В този клас приложения на нашия пазар фирмата ТЕМИРА предлага такива системи с нагревателни кабели от немския производител MONETTE. Лъчистото електроотопление се изгражда чрез нагревателни модули, които отдават приятна инфрачервена топлина, възприемаща се от организма като слънчева. Системите работят без никакъв шум, не изискват обслужване и имат дълъг живот.
Фирмата ТОТАЛ ТЕРМ предлага италиански системи Floortherm за лъчисто подово отопление.

Газови инфрачервени отоплители AdrianRad предлага фирмата МУЛТИТЕРМ. Отоплителите от този тип имат отделни камери за въздуха и изгарянето, осигурени са с устойчиви на високи температури излъчващи тръби.

Фирма ЛАКАЛ също предлага газови инфрачервени отоплители. Предлаганите модели "INFRA" са съставени от: напорна горелка с мощност 28/45kW, вентилатор за димни газове, отоплително тяло и рефлектор.

Инфрачервените отоплите са подходящи и за промишлени комплекси и халета. Един такъв пример е предлаганите от ПАРТНЕР И СИНОВЕ дизелови инфрачервени отоплители MASTERS.

Подходящи са за локално отопление в обемни халета на точно определени работни места, отопление на открито, често използвани при мероприятия, снимки, производство на филми и фотография, концерти и в звукозаписни студия поради ниското ниво на шума.

Някои от предимствата на тези отоплители са:
- електронен контрол на пламъка;
- итандартно изключване с фотоклетка;
- възможно свързване към стаен термостат;
- 180 секундна вентилация след изключване;
- здрава и устойчива конструкция;
- лесна подръжка.

Цената е 3 650 лв – за модела XL 9

Едно оригинално предложение от фирма ПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ са инфрачервените радиатори – картини. За постигане на максимална ефективност, електрическият излъчващ инфрачервени лъчи панел се монтира на стената като картина, чрез специалните приспособления за окачване. Веднъж окачен на стената е достатъчно свързването му към електрически контакт. Включването му става чрез ключа, намиращ се на панела. Изборът на радиатора по мощност е според обема на стаята. Съотношението е 100 W на всеки 7 m³ - това важи за добре изолирана стая.

Цените се движат в порядък 1200 – 1600 лв. в зависимост от размера и мощността на уреда. Възможно е изработка със снимка, предоставена от клиента. В този случай се заплаща допълнително от 170 до 290 лв., пак в зависимост от размера.

Предимства и недостатъци на инфрачервеното отопление

По форумите могат да се срещнат редица мнения, както за, така и против. Всъщност, минусът е само един – трябва много прецизно да се направи правилния избор на вида отоплител, според помещението, а предимствата могат лесно да се видят – ниски инвестиционни и енергийни разходи, лесна поддръжка. Какво ще изберем, зависи само от нас.

 

Връзки:
инфрачервено отопление

Коментари

Инфрачервено отопление
Красимир - 01.01.2015 16:00

недоволните
Стоянов - 12.09.2013 23:53

Инфраред отопление
Борян Бориславов - 24.01.2013 11:27

инфо
инж.Т.Бакалов - 17.02.2012 21:05

Некомпетентните изцепки в статията
Владимир Светозаров - 05.02.2011 07:43

СВМ - Следваме Влака за Москва
Айде стига бе! - 28.01.2011 22:53

статията
Румяна Кръстева - 28.01.2011 15:56

статия на г-жа Румяна Кръстева за инфрачервено отопление
office@cbm.bg - 28.01.2011 12:05

Вашият коментар

Автор:

Относно:

Коментар: