100 кг живак, рециклиран от термостати

jivak

Дистрибуторите на климатична и охлаждаща техника Johnstone Supply, APCO Inc и Allied Refrigeration бяха посочени като най-успешните компании в тазгодишното състезание, организирано от Корпорацията за рециклиране на термостати (TRC) в САЩ. Тази организация, финансирана от бранша, е с нестопанска цел и признава само членовете на Международната организация на дистрибуторите на отоплителна, климатична и охлаждаща техника (HARDI), които събират най-много термостати, съдържащи живак.

Тазгодишното състезание „Премахване живака на планетата“ констатира, че членовете на HARDI възстановяват 101 кг живак от 166 компании членки. Повече от 350 пункта предоставиха своите контейнери със събрани термостати по време на състезателния период от 1 май до 31 октомври тази година.

„Усилията на нашите партньори на едро за рециклиране показват, че дори при трудни и уникални обстоятелства членовете на HARDI поемат ангажимент да останат активни в подкрепата си за рециклиране на термостати, съдържащи живак – каза Даниел Майерс, мениджър в TRC. – Техният принос в бранша е не само добра бизнес практика, но също така и помага да запазим околната среда по-безопасна, което е добре за всички.“

Johnstone Supply са рециклирали най-голямото количество живак – 26 kg. APCO са рециклирали най-много килограми живак средно на пункт, съответно 1,27 кг. Allied Refrigeration са с най-висок процент на участие (41%) за дистрибутори с повече от 10 пункта.

Корпорацията за рециклиране на термостати е основана през 1998 г. от Honeywell, White-Rodgers и General Electric като доброволческо предприятие. Създадена е с цел насърчаване на безопасното събиране и правилното изхвърляне на термостати, съдържащи живак. В момента се подкрепя от 30 компании.

Повече от 3600 фирми и общности в 48 държави са включени в програмата на TRC. От основаването си досега от TRC са събрали повече от 2,5 милиона живачни термостати, които са съдържали общо 12 тона живак.

Може да харесате още...