pixel

13 родни града ни приканват да се движим из центъра без кола

13 български града ще приканят своите жители да се движат в центровете без автомобили. Инциативите са част от Европейската седмица на мобилността.

Смелост и дързост да кажат „не“ на автомобилите в работен ден, на 19 септември, имат само три града. Това са Габрово, Белово и Димитровград.

Служителите на общинска администрация в Габрово са призовани да отидат на работа без своите автомобили. На интернет страницата на Община Габрово, както и в местните медии ще бъде разпространена информация за инициативата, с цел да стимулира повече граждани на Габрово да оставят автомобилите си поне за ден.

Кметът на Община Димитровград отправя апел към служителите на общинска администрация и всички граждани да последват примера му и на 19 септември (петък) да се придвижат до работното си място пеша или с велосипед.

В Белово на 19.09. 2014 г. ще бъде определена определи зона за пешеходци и колоездачи- улица „Тодор Каблешков” в района на училище „СОУ Ал.Иванов-Чапай” за 4 часа от 10.30 до 14.30 ч.

В съботния ден Пловдив ще отбележи своя ден без автомобили. Той ще обхване шест зони в града на тепетата. Ще има конкурси за рисунки на асфалт, велосипедно състезание, културни и атлетически мероприятия.

Дали ще се усети ефектът от ходенето из центъра без автомобили в празничния и почивен 22 септември? Тогава своя ден без коли ще проведат Баните, Дряново, Алфатар, Гоце Делчев, Добрич, Пазарджик, Първомай, Стара Загора.

greentech.bg

Може да харесате още...