pixel

15-етажен реновиран блок бе открит днес в Перник

Иска ми се повече блокове да имат нормален облик, така че когато излизаме навън също да се чувстваме прекрасно, както се чувстваме и в обновената среда вътре в тях. Това отбеляза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова при откриването на обновения блок 58 в ж.к. „Изгрев“ в Перник днес. Тя подсети собствениците да участват в конкурса за най-добре саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Заместник-министър Крумова пожела на сдружение „Ладовица-58“ да пази това, което е направено с общите усилия на собствениците, общината, изпълнителя и експертите от МРРБ и допълни, че грижата за подобряване на облика в квартала чрез обновяване и на другите одобрени за участие в програмата сгради ще бъде на министерството.

Реновираният 15-етажен блок 58 е финансиран с 1 211 301,52 лв. от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Чрез тези средства топлинно са изолирани външните стени и надземната част на стените на сутерена. Монтирани са топлинна изолация и хидроизолация на покрива. Подменена е съществуващата дограма. Ремонтирана е осветителната инсталация в общите части е и изпълнена нова система за мълниезащита. Конструктивно са укрепени проблемни тераси на таванския етаж. В резултат сградата вече е с клас на енергопотребление „В“ и се очаква потребяваната енергия в подобрените над 7700 кв. м жилищна инфраструктура да намалее с близо 745 хил. kWh/годишно, а въздухът в града да бъде по-чист предвид прогнозното спестяване на 233 тона СО2 годишно. От вече подобрените енергийни характеристики ще се възползват 150 души, живеещи в 70 апартамента.

Сградата е първата, в която е извършена реконструкция на старата вертикална отоплителна инсталация. Изградена е нова хоризонтална отоплителна система, автоматично балансирана и енергийно оптимизирана с индивидуално измерване на месечния разход на топлина за всеки апартамент. С финансиране от програмата е подменена инсталацията в общите части на сградата, а ремонтът в отделните жилища е за сметка на собствениците, чието самоучастие възлиза на приблизително 45 хил. лв.

Може да харесате още...