pixel

1500-2200 лева може да струва хоризонталното отопление

Между 1500 и 2200 лева може да струва индивидуално на собствениците подмяната на вертикалната отоплителна система с хоризонтална в жилищните сгради.
Това каза пред БТА проф. д-р Никола Калоянов – ръководител катедра „Топлинна и хладилна техника“ в Техническия университет в София.

Националната програма за енергийна ефективност не финансира изцяло въвеждането на хоризонтална отоплителна инсталация, а само в общите части до вратата на апартамента.

Собствениците трябва да доплатят изграждането на хоризонталната част от мрежата в домовете си, която включва два разпределителни колектора и тръби до всяко отоплително тяло, поясни професорът.

По думите му има интелигентни технически решения за прокарване на тръбопроводите – или по пода, скрити в пластмасови кутии, или високо по стените и таваните на помещенията, които избягват допълнително къртене и разбиване на апартамента.

Хоризонталната отоплителна система предполага отпадане на съществуващите сега десетина чифта тръби – до два. Те ще преминават през общите части и така ще ги отопляват, а загубата ще е минимална, посочи професорът.

Хоризонталната система е по-справедлива, защото топломерът се монтира на входа на жилището и се заплаща само потребената топлоенергия, каза експертът. Големият ефект ще дойде от точното разпределение и предотвратяване на злоупотребите, смятат специалисти.

С термокамера проф. Калоянов неведнъж е установявал кражба на топлоенергия. Например в преустроен балкон в столичния квартал „Дружба“ при термовизионна диагностика било засечено бетонирано подово отопление с нерегламентиран извод от обща тръба на парното.

При вертикалната система за отопление има много възможности за манипулация, категоричен е проф. Калоянов.

Националната програма за енергийна ефективност финансира 100 процента подобряване на енергийните характеристики на системата за гореща вода, обясни проф. Калоянов. Безплатно ще бъдат подменени тръбите, както и възстановени направените нарушения по мазилките при ремонтните дейности.

Загубите ще бъдат намалени чрез „запушване на дупките“

Екип на Техническия университет е установил 39% загуби от рециркулация на водата в пететажна сграда в центъра на София. Това означава стари, неизолирани тръби, лоша настройка на автоматиката, регулираща рециркулацията, поясни проф. Калоянов. Според него чрез подмяна на тръбите и регулация на часовниковия механизъм загубите могат да бъдат намалени.

Например, ако Общото събрание на собствениците реши в периода 00,00 ч.- 4,30 ч. да не ползва топла вода, часовникът ще бъде настроен така и помпата няма излишно да върти.

„Хората знаят, че в този интервал от крана ще се източи студена вода. Така с нулеви средства се постига добър спестяващ ефект“, съветва проф. Калоянов.

През външните стени се губи 34% от топлината, през покрива – 4%, през пода – 3 на сто, през външните врати – 9 на сто и през прозорците – 50%, е установило обследване на 14-етажен блок.

Необходимо е най-напред „да запушим дупките“, да намалим потребността от енергия и след това да търсим рационално източници, препоръчва професорът.

Той се опасява, че при перфектно обследване и проект, но евентуално лошо качество на изпълнението, е възможно да не бъде постигнат желания ефект.

Може да харесате още...