20 години отбеляза Центърът за иновации в сградните технологии на Siemens България

– Звеното започва работа през 1998 г. с екип от 3-ма инженери;

– Днес броят на служителите е над 115, а реализираните в цял свят проекти – 4500.

В годината, в която Siemens България отбелязва своята 140-а годишнина, 20 години от своето основаване празнува и най-бързо развиващото се звено на компанията – Центърът за иновации в сградните технологии (GECC).

Юбилеят беше отбелязан със специално събитие в присъствието на топ мениджмънта на компанията – главният изпълнителен директор д-р инж. Боряна Манолова и главният финансов директор Орлин Александров, чуждестранни ръководители на направление Сградни технологии от Швейцария, Швеция, Дания, Норвегия, Австрия, Германия, Франция, Белгия, настоящи и бивши служители, приятели.

„Обръщайки се назад, си давам сметка, че през цялото време основната ни движеща сила са били мечтите и желанието ни да се докажем пред себе си и пред колегите. Мечтата да направиш нещо, което никой друг не е постигал досега, мечтата да докажеш, че можеш да се съизмерваш с най-добрите, мечтата да вървиш напред и нагоре“. Това сподели в приветствената си реч към гостите на събитието ръководителят на Центъра Румен Стоименов.

Той припомни, че Центърът започва работа през 1998 г., с екип от едва  3-ма души. В началото услугите му са свързани предимно с графично изобразяване на инсталации и управление на сградна мениджмънт станция (BMS).

Поради динамично развиващата се област на сградните технологии и все по-нарастващите изисквания към тях, Центърът непрекъснато разширява портфолиото си. Днес, 20 години по-късно, експертизата му покрива пълния цикъл на сградната автоматизация, а служителите му надхвърлят 115 души, в два офиса – в София и Пловдив. „Но това е само материалното измерение на положените усилия. По-важното бе, че Центърът се утвърди като изключително важна част от структурата на направление Сградни технологии на Siemens“, подчерта Румен Стоименов.

Историята на Центъра за иновации в сградните технологии е история на успеха“, коментира Деница Зафирова – ръководител „Бизнес администрация”: “От позицията на човек, който е част от тази история вече 13 години, за мен това е вдъхновяващ пример за желание за растеж, за иновативност и перфекционизъм“.

Високият професионализъм на Центъра за иновации в сградните технологии е в основата на непрекъснатото му разрастване и заслужено признание в структурата на направлението. Отделът е поканен да участва в разработката на революционни за областта на сградните технологии проекти, сред които мениджмънт станцията Desigo CC. Българските инженери имат важна роля в множество знакови проекти на Siemens, какъвто е „зеленият” квартал Зеещад Асперн във Виена –  един от най-големите европейски проекти за градско развитие.

В момента „автобиографията“ на Центъра за иновации в сградните технологии включва над 4500 реализирани проекти в сферата на сградната автоматизация в целия свят. Сред тях са централата на австралийската телекомуникационна компания Telstra Corporation Ltd. в Мелбърн, емблематичнияг хотел „Бурдж ал Араб” в Дубай, летищата в Мюнхен, Франкфурт, Берлин и Париж, сградата на известния Франкфуртски панаир, както и тази на Европейския парламент в Брюксел. На българския екип е поверена и сградната автоматизация на новия европейски изследователски център в Лунд, Швеция – т.нар. European Spallation Source (ESS).


Вижте също...