pixel

3 инсталации сепарират 70% от боклука в София

3 инсталации сепарират 70% от боклука в София

В момента 70% от отпадъците в София се сепарират в трите сепариращи инсталации, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на площадка „Хан Богров“.
„Готвим се за големите такси, които държавата отчислява от общините за депонирането. Мисля, че сме общината, която има най-сериозен напредък в последните години”, добави Фандъкова.

Тя уточни, че се работи усилено за това да се стимулират най-вече големите търговски вериги и ресторантите да се събират разделно хранителните отпадъци, от които да се получава електричество.

Фандъкова каза още, че на площадката ще се произвежда толкова електричество, колкото да захрани целия комплекс, даже малко повече.

„Това е много зелен проект. От зелените отпадъци от парковете и градините, за чието извозване също имаме организация, ще се произвежда компост за селското стопанство. Това са съвременните изисквания на Европейската комисия за намаляване на количествата депониран отпадък. София направи много големи усилия”, посочи кметът.

По нейните думи хората са готови да събират отпадъците разделно. В двата района, в които се прави пилотния проект – „Кремиковци” и „Овча купел”,  общината ще изчислява колко ще спести от депонирането на отпадъците на тези райони.

„Ще върнем спестените пари от техните такси за облагородяване на районите. Вместо парите да отиват за депониране на отпадък и да се плащат на депото, ще се правят градинки”, заяви още Фандъкова.

dir.bg

Може да харесате още...