30% от производството на „Язаки“ – Ямбол е за електрически автомобили

Заводът на японската компания „Язаки“ в Ямбол, който произвежда кабелни системи за автомобили, ориентира 30% от производството си към електрически автомобили.

Всички автомобилостроители в света се насочват приоритетно към проекти за електрически автомобили. Почти няма производител, който до момента да не е стартирал електрически модел. Тази тенденция кара японската компания да се ориентира към новото производство. Предприятието в Ямбол има няколко спечелени проекта за електрически автомобили на различни производители – „Фиат“, „Ягуар“, „Форд Транзит“, „Форд Ризър“ и „Скания“.

През тази година ямболското предприятие стартира масовото производство по 3 проекта – производство на високоволтови инсталации, на кабелни инсталации за „Скания“, както и за „Ягуар Лендроувър“. Проектът за „Ягуар“ ще бъде трансфериран в Ямбол от завода на „Язаки“ в Португалия, където вече е преминал подготвителната си фаза.

„Язаки“ има две предприятия в България: в завода в Ямбол работят 3400 души, а в този в Сливен – 1500. Сливенското предприятие е изцяло ориентирано към производството на кабелно оборудване за „Форд Транзит“, като цялата продукция заминава за Турция. В Ямбол се произвеждат електрически кабелни инсталации за „Рено Туинго“, „Смарт“, „Рено Меган“ и част от оборудването за „Форд Транзит“. От тази година в Ямбол стартира и проект за камионите на DHL, които ще бъдат електрически.


Вижте също...