pixel

4 начина за смятане на общи части за парното

4 начина за смятане на общи части за парното

Между четири начина за изчисляване на сградната инсталация могат да избират в един блок. 

Това предвижда новата Наредба за топлоснабдяване, която вече действа.
Първият е процентът да се изчислява от топлинния счетоводител, както е и сега. Но има една много важна разлика – това да става не на база на проектната мощност на сградата, а на реалната. Това означава, че ако има свалени радиатори, тяхната мощност се приспада и сметките ще станат по-реални.

Вторият вариант е цената за общите части да се определя пак по изчислителен път, но да го прави друго лице.
Третият е тя да се изчисли реално. Това става в един ден всички са си вкъщи и затворят вентилите, така се изключват радиаторите. Остават отворени тези на последния етаж и се мери колко реално потребява самата сграда. Само че не е указано кой мери и кога мери, коментират топлинни счетоводители.

Последният вариант е хората от блока сами да си гласуват процента на сградната инсталация, както беше до 2006 г. Тогава обаче след махането на таксата мощност сметките на хората, които ползваха парно, скочиха и до 700 лв. и се наложи спешно да се променя същата тази наредба с формули колко топлина може да излъчва един радиатор.

Точно тези формули в методиката за изчисление на парното са променени. И те станаха повод за деликатни атаки между столичния кмет Йорданка Фандъкова и министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

От деня на публикуването на наредбата Фандъкова твърди, че сметките отново ще бъдат неясни и хората няма да знаят как им се изчислява парното. И че с нея вече се е закъсняло. Вчера министър Драгомир Стойнев каза, че Столична община е нямала възражения срещу промените. По-късно министерството публикува и писмото на шефа на Столичния общински съвет, с което изразяват съгласие с промените.
В наредбата е записано, че прогнозният дял се определя, като се раздели количеството топлинна енергия от предишния сезон на дните с отопление. Така се получава колко е ползвало едно домакинство средно на ден. Това число се умножава по дните с отопление за месеца на настоящия сезон. Това количество се коригира с коефициент съгласно формула от методиката.

Според топлинни счетоводители така се режат големите сметки от декември и януари и се разпределят за ноември, март и април. Да кажем, ако едно семейство получава сметка от по 200 лв. за януари и февруари, при новия начин ще плаща по 150 лв., но пък ще са му по-високи сметките за другите месеци, в които е ползвало по-малко.
Блоковете, които имат уреди и водомери с дистанционно отчитане, вече няма да получават изравнителни сметки, тъй като реално ги отчитат всеки месец. Наредбата позволява и самоотчет. Но и при двата случая един път в годината се прави проверка на уредите.

Топлата вода пък се изчислява като 1/12 от сметките от предходния сезон. Освен това разликата между общия водомер и индивидуалните вече няма да се разпределя на всички в блока, а само между домакинствата, които нямат водомери.

24chasa.bg

Може да харесате още...