pixel

4 проекта, които подобряват топлинната ефективност

Trombe

Снимка: Trombe

Стената Trombe е пасивна слънчева сграда, която повишава топлинната ефективност. Тя се поставя на обърнатата към слънцето страна на конструкцията и се състои от стена, изработена от материали като тухла, камък или бетон, и стъклен панел или поликарбонатен лист, поставен на няколко сантиметра пред него. Слънцето прониква през стъклото през светлата част на деня и нагрява зиданата стена. След това през по-хладните нощни часове тя бавно освобождава натрупаната топлина в сградата, като поддържа по-постоянна температура в помещенията, без необходимост от активни отоплителни системи.

Разстоянието между стъклото и стената позволява да се получи парников ефект, който задържа топлината и допълнително подобрява топлинните характеристики на стената. Нагретият въздух навлиза в околната среда през горния отвор, а студеният въздух се връща през долния, като по този начин се създава пълен цикъл.

Четирите случая по-долу показват как стените Trombe могат да бъдат адаптирани към различни климатични условия, за да се повиши устойчивостта и комфортът.

Aire De Repos Shelter / Atelier Craft

Victoria Tanto

Снимка: Victoria Tanto

Nature & Environment Learning Centre / Bureau SLA

 Filip Dujardin

Снимка: Filip Dujardin

Ampliación de bodega la Casica del Abuelo / meeecarquitectos

Arturo Martínez de Maya

Снимка: Arturo Martínez de Maya

Hábitat 5 (H5) / Estudio Borrachia

 Estudio Borrachia

Снимка: Estudio Borrachia

Може да харесате още...