pixel

400 млн. евро за удължаване на живота на блоковете в ”Козлодуй”

Kozloduy

Анализи на френско-руския консорциум между „Електрисите дьо Франс“ и „Концерн Росенергоатом“ доказаха, че срокът на експлоатация на 1000-мегаватовите 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде удължен поне с 20 години. След това е възможно и допълнително увеличение с още 10 години.

Това съобщи изпълнителният директор на централата инж. Иван Генов, цитиран от в. „Преса“.

На 20 декември на базата на обследването на консорциума ръководството на централата е внесло в Агенцията по ядрено регулиране програма за подготовка на пети блок за удължаване на срока на експлоатация. Действащият лиценз на 5-и блок ще изтече на 5 ноември 2017 г., а на 6-и – на 2 октомври 2019 г.

Програмата за мащабната модернизация ще премине на два етапа. Очаква се първият да приключи през 2017 г. и да струва около 200 млн. евро. След това до 2023 г. ще се извърши поетапна смяна на оборудването, чийто ресурс ще изтече тогава. Стойността на обновяването му е приблизителна – между 100 и 200 млн. евро.

АЕЦ „Козлодуй“ ще финансира модернизацията изцяло със собствени средства. Дружеството е приключило миналата година с около 35 млн. лв. печалба. Отделно са покрити 6 млн. загуба за първото полугодие и 11 млн. лв. такси за водоползване, останали от 2012 г.

На практика печалбата на АЕЦ-а е заработена само през последните 5 месеца на годината, отчете Генов.

Правитерството вече започна проучване за изграждане на 7-ми блок в централата. Засега идеята е той да бъде с американски реактор от „Уестингхаус“.

dir.bg

Може да харесате още...