pixel

43,4 % от производството на електроенергия в Дания през 2017 г. е от вятърни централи

43,4 % от производството на електроенергия в Дания през 2017 г. се дължи на вятърните електроцентрали. Постигнатите нива са рекордни за страната. Това става ясно от информация на датската енергийна асоциация Dansk Energi.

По предварителни данни на датската мрежова компания Energinet, на която се позовава Dansk Energi, вятърните електроцентрали в Дания са произвели за година 14700 ГВтч. Предишният рекорд е регистриран през 2015 г., когато благодарение на вятърните мощности производството е било от порядъка на 42 %.

Според информацията любопитен е фактът, че независимо от ръста на производството и дела на вятърните електроцентрали в енергетиката, броят на установените вятърни турбини е намалял с 20 % в сравнение с 2001 г. , отбелязвана и като пикова. Използваните мощности на практика днес са значително по-ефективни, сочат още данните. Сега, в сравнение с 2001 г. мощностите са два пъти по-високи и достигат 5,3 ГВт.
Прогнозата е, че през 2020 г. вятърната енергетика ще осигурява 50 % от потреблението на електроенергия, а заедно с другите източници на зелена енергия като биомаса и слънчева енергия – 80 %.

3e-news.net

Може да харесате още...