pixel

44 млн. лв. са просрочените задължения на търговци на ток към НЕК по „задължение към обществото“

44 млн. лв. са просрочените задължения на търговци на електроенергия към Националната електрическа компания /НЕК/ към настоящия момент по цена „задължение към обществото“.Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в парламента. За сравнение към края на миналата година те са били 60 млн. лв., уточни по-рано председателя на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.

Годишно във фонд Сигурност на електроенергийната система се събират приходи от порядъка на 473 млн. лв., уточни Петкова.

В отговор на питане на депутата Искрен Веселинов от Обединени патриоти, министър Петкова обясни, че в момента няма механизъм, с който длъжниците да бъдат задължавани за незабавно издължаване към държавната електрическа компания. Министърът се съгласи и с твърдението на Добрев, че търговците освен това не разполагат и с достатъчно активи, които да обезпечат вземанията на НЕК..

Енергийният министър изрази съгласие, че трябва да се потърси възможност за по-добра събираемост на вземанията за цена „задължение към обществото“. Сега редът за събиране на вземанията се извършва по общия ред.

Заместник-председателя на енергийната комисия Валентин Николов от своя страна също призова да се помисли за повече правомощия на фонд Сигурност на електроенергийната система. По думите на Петкова обаче това ще изисква много сериозни и законодателни промени и при това не само в Закона за енергетиката.

3e-news.net

Може да харесате още...