pixel

5000 дела срещу граждани е завела Топлофикация София

5 хил. дела е завела Топлофикация София срещу граждани, които имат задължения към енергийното дружество. Това заяви омбуцманът Мая Манолова по време на обсъждане на мерки за подобряване на услугата „Топло”.

По думите й до момента при нея са постъпили 550 жалби от потребители, като през миналата година броят им е бил 382. Тя допълни, че дружеството продължава да събира юрисконсултските възнаграждения в размер на 300 лв. от всяко заведено дело.

В процеса се начислявали и паразитни разходи, които още повече увеличавали дължимата сума от клиентите. Така, ако даден човек дължи 100 лв., сумата скача до 1483 лв., ако клиентът реши да възрази.

Омбуцманът е сезирал Конституционния съд за юрисконсултските такси. Освен това е подала сигнал и към ресорните еврокомисари, отговарящи за добри практики в топлоснабдяването.

Следващата седмица на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се обсъждат промени за възнагражденията на юрисконсултите, съобщи Иван Иванов, шеф на КЕВР.

Той обясни, че закона позволява подобни такси и трябва да се изчака решение на КС. До тогава размерът на възнагражденията може да се намали с решение на Столичен общински съвет, обясни още Иванов. Манолова обаче заяви, че хората плащат 3 пъти на Топлофикация, за да ги съди.

pariteni.bg

Може да харесате още...