6 причини за замяна на стария газов котел

amax gas

Наличието на ефикасен и надежден газов котел е от съществено значениe за комфорта у дома. Като един от най-важните уреди, газовият котел осигурява на вас и на вашето семейство отопление и топла вода, независимо от климатичните условия навън.

Когато котелът остарява, той става неефективен и често ненадежден, което води до повече повреди и увеличена употреба на енергия. Това означава, че разходите за използване на вашия газов котел ще се увеличават с течение на времето, докато не дойде момент, в който стане икономически несъстоятелно да работи.

Защо е добра идея да замените стария си газов котел?

Подмяната на газовия котел може да ви спести пари от сметките за отопление, но има и други важни предимства, като например подобрен комфорт в дома ви. Може да имате желание да отложите смяната на котела си възможно най-дълго, но ако се забавите прекалено, бихте могли да изпитате редица проблеми – от повреди на котела, до скъпи ремонти и до високи сметки за газ.

Старите котли трудно могат да отговорят на нуждите на съвременните домакинства. Това е особено вярно през зимните месеци, когато вашата отоплителна система функционира на своя предел. С постоянно увеличаващите се разходи за енергия, както и с подобренията в технологията, ефективността на котлите е приоритет. Ако котелът ви спре да работи напълно и не може да бъде ремонтиран, очевидно ще трябва да се сдобиете с нов. Това обаче не е единствената причина да помислите за инвестиране в замяна с нов котел.

Ето някои основни признаци, по които да познаете, че може би е дошло време да смените стария модел котел у дома:

1. Чести повреди

Повредата на газовия котел не винаги изисква закупуване на нов, но ако установите, че уредът подлежи на често сервизиране (например повече от веднъж годишно), си струва да се запитате дали наистина вашият газов котел е достатъчно надежден. С годините газовият котел може да стане неефективен и понякога много ненадежден. Това води до все по-чести повреди и в крайна сметка прави подмяната на стария котел единствената възможност.

amax gas

Замяната на стар котел с по-нов модел не само ще подобри комфорта на вашия дом, но също така ще помогне да намалите значително сметките си за отопление и ще ви осигури спокойствието, че ще имате отопление и топла вода, винаги когато имате нужда.

2. Не работи толкова добре, колкото преди

Ако отоплителна ви система вече не е в състояние да отговори на нуждите на вашето домакинство, трябва да помислите за подмяна. Например, ако се опитвате да поддържате дома си топъл или водата ви не е достатъчно гореща, това може да означава, че вашият котел вече не върши правилно работата си – или просто, че моделът, който имате, вече не съответства на нуждите на вашето домакинство.

3. Необяснимо увеличение на вашите сметки

amax gas

Старите газови котли не са толкова енергийно ефективни, колкото новите модели, така че ако сте забелязали, че сметките ви за енергия са се повишили през последните месеци или години, за това може да бъде виновен и остарял газов котел.

4. Трудно се намират резервни части

Един от недостатъците при наличието на стар котел е фактът, че трудно могат да се намерят резервните части, необходими за поддържането му. Ако вашият уред изисква ремонт, който ще ви струва скъпо, или е трудно да се снабдите с необходимите резервни части, то тогава е време да го замените с по-нов модел.

5. Не поддържа „интелигентните“ технологии

Все повече нови котли вече имат вградена функция или приложение за работа с интелигентна технология, което ви позволява да контролирате климатичния си комфорт през интернет, с помощта на таблет, компютър или мобилен телефон, когато и където и да сте.

Освен, че ви осигурява идеалната среда у дома, оптималният контрол на вашия газов котел ви позволява значително енергоспестяване.

6. Подобрена безопасност

Благодарение на напредъка в технологииите, съвременните газови котли са много по-безопасни и надеждни от старите модели. Въпреки това, не забравяйте да се уверите, че всяка година вашият газов уред се обслужва и проверява. По този начин оптимизирате ефективността и производителността му години напред.

Какво трябва да вземете под внимание, когато търсите нов котел?

Инсталирането на нов котел е от съществено значение за дома и изборът му трябва да се разглежда като дългосрочен ангажимент както към вашите настоящи, така и бъдещи нужди. Има няколко аспекта, за които трябва да помислите внимателно, преди да вземете решение.

Направете проучване

Консултирайте се с професионалист в сферата, за да ви препоръча най-подходящия модел газов котел, който да отговаря на вашите изисквания за топлинен комфорт.

Направете проучване в интернет и разпитайте ваши близки за съвет. Новият котел е важна покупка, така че малко проучване ще ви помогне да стесните избора си. Можете да разгледате нашите предложения за кондензни газови котли Immergas и аксесоари, подобряващи енергийната ефективност.

amax gas

Бюджет

За повечето хора бюджетът диктува избора. Затова е наложително да бъдете наясно за бюджета си, като същевременно имате предвид изискванията си спрямо съотношението цена/качество. Едно подходящо решение биха могли да бъдат моделите Victrix Tera или Victrix Omnia, които благодарение на модулационната си циркулационна помпа с нисък разход, постигат високи нива на енергийна ефективност – за отопление на помещения и производство на гореща вода.

amax gasМясто за новия котел

Местоположението на вашия нов котел е важен фактор, който трябва да вземете под внимание. Повечето котли днес са проектирани така, че да са компактни и по-леки, което позволява гъвкавост при монтажа както в закрити пространства, така и на открито, в частично защитени пространства.

Модел Victrix Omnia е изключително подходящ за замяна на стари уреди с високи нива на консумация, благодарение са свързването по DIN, което позволява лесен и бърз монтаж.

Брой членове в домакинството

Броят на хората в дома ви е друг важен фактор, който трябва да вземете предвид при определянето на типа газов котел, който ще бъде най-подходящ за вашите нужди. Ако сте ново семейство, трябва да вземете под внимание и факта, че вашите нужди вероятно ще се увеличат във времето с появата на деца.

Това от своя страна поставя въпроса колко гореща вода използвате или е вероятно да използвате в бъдеще.

amax

За повечето домакинства с единична баня и душ, като цяло се препоръчва комбиниран котел между 24-30 kW. Когато има допълнителна баня, препоръчително е да изберете по-голям котел с мощност 30-35 kW. В този случай особено подходящ модел е Victrix Maior.

Размер на имота

amax gas

Площта на вашия дом е важен фактор, но имайте предвид, че размерът на вашия имот сам по себе си не е най-ефективният начин за идентифициране на правилния котел – много по-добре е да се изчислят топлинните загуби. Свържете се с професионалист, за да разберете кой е най-подходящият модел газов котел за вашия дом.

Загуба на топлина

amax gas

По-прецизното изчисление относно загубата на топлина за вашия имот отчита не само площта на пода и броя на радиаторите, но и изолацията, и други фактори, които ще повлияят на ефективността на отоплителната система.

Експерт е в състояние да изчисли какви ще са топлинните загуби на дома ви в най-студения ден от годината и да използва тази информация, за да изчисли оптималната мощност на котела.

Съществуваща отоплителна система

Важно е да помислите дали искате да поддържате същата система, която вече съществува във вашия дом. Обикновено е най-добре да се запази същата система от гледна точка на разходите и практичността, но може да има случаи, когато смяната с друга система може да бъде по-добро решение, например при ремонт на старо жилище.

Контрол на отоплението

С новите интелигентни контролери за терморегулация получавате възможността за тотален контрол и комфорт на отоплителната система в дома ви. Те позволяват температурно зониране – задаването на различни температури в различните стаи, като се избягва отопление на празни помещения. С тях дистанционно можете да програмирате газовия котел и желаните температурни стойности за битова гореща вода и за отопление.

Такъв контролер е CARv² и в комбинация с интерфейсна комуникационна платка Dominus прави възможна дистанционната комуникация с вашата отоплителна система от всяка точка на света.

amax gas

Инсталирането на външна температурна сонда от външната страна на сградата е решение, което позволява на котела да регулира подаващата температура към отоплителната инсталация, в зависимост от текущата външна температура. По този начин се поддържа избраната от вас температура, независимо от климатичните условия навън.

Можете да разгледате повече аксесоари за оптимизация на енергийната ефективност.

Защо Immergas?

Надеждност, безкомпромисно качество и непрекъснат стремеж към иновация – това е гаранцията, която седи зад повече от 7 милиона продадени газови котли Immergas.

Произведени в Италия, с 55-годишна традиция, продуктите с марка Immergas са предпочитания избор на милиони семейства по света. С присъствие в Европа, Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток, Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия, компанията обхваща мрежа от 50 страни.

Доверието в Immergas издържа теста на времето, защото компанията винаги е инвестирала в качествения контрол, безопасността и същевременно опазването на околната среда. Това поставя Immergas на лидерска позиция в областта на уредите за газификация, като компания, която се грижи за своите клиенти отвъд границите на обикновения комфорт у дома.

Продуктите с марка Immergas гарантират:
– икономично, безопасно и чисто отопление и охлаждане;
– висока ефективност и ниска консумация;
– лесен и бърз монтаж;
– надежден следгаранционен сервиз и поддръжка от висококвалифицирани специалисти.

Изключителен представител и сервиз 


Амакс Газ, 1261 Мрамор, София-град, ул. „Васил Левски“ 148
тел.: 02 902 46 71, [email protected], www.amaxgas.com.

Вижте също...