pixel

60% от термосензорите за коли се правят у нас

Малко известен факт е, че над 60% от световното производство на термосензори за коли е в България. Всяка кола има между 15 и 20 термосензора, като ако един от тях излезе от строя, спира целият автомобил. Специалистите от Техническия университет работят заедно с водещи компании от автомобилния бранш за това те да станат по-надеждни:

Деканът на Машинно-техническия факултет на университета професор Георги Тодоров разказва:

Автомобилната промишленост, съвременната, не е тази, която ние сме свикнали да възприемаме, че в един завод се случва всички от развитието на автомобила до производство и най-накрая на вратата на завода се появяват готовите автомобили. В съвременния свят центровете, където се произвеждат автомобилите и продуктите са на различни места. Няколко големи световни компании вече оперират в България, като произвеждат компоненти за автомобилния сектор с голяма добавена стойност, което е много важно, тъй като ние, за да сме модерна държава трябва да работим онова, което има голяма добавена стойност.

В областта на повишаване на надеждността на тези сензори ние работим съвместно с голям производител, който произвежда в България над 60% от световното производство на термосензори. Те са буквално монополист. В Ботевград се произвеждат. Майкрософт няма такъв пазарен дял в операционните системи и развоят все повече идва в България. Сега над половината развой е в България.

bnr.bg

Може да харесате още...