pixel

64 ядрени реактора са в строеж в момента по света

Според доклада „Световният пазар за строителство на ядрени реактори през 2015-2019 г.“ на Technavio от февруари 2015 г. ядрените централи произвеждат 11% от цялата електроенергия в света, съобщава menafn.com. В момента работят 437 реактора в 48 държави, още 64 реактора се строят. Болшинството от проектите за реактори са в Азиатско-Тихоокеанския регион, както и в Европа, Близкия Изток и в Африка, се казва още в отчета на аналитичната компания Technavio.

Строителството на реактори в тези страни се осъществява чрез правителствени инициативи. Голямо значение се придава на разработването на високотехнологични ядрени реактори. Тези реактори, и в частност реакторите от поколение „3 плюс“, придобиват популярност в целия свят заради опасенията, свързани с безопасността след аварията в АЕЦ Фукушима“ в Япония. Държави като Китай и Финландия влагат много средства във високите технологии.

В коментарите си към отчета експертите от работната група на Tecnhavio отбелязват, че „правителствата на много държави – например Индия, САЩ и Великобритания влагат все повече средства в проучвания и разработки, както и водещите производители на ядрени централи. Освен това Индия, Китай, Русия и Южна Корея активно инвестират в разработването на високотехнологични реактори, в това число и от четвърто поколение“.

По данни на Technavio активното строителство на нови ядрени реактори е една от ключовите движещи сили на пазара. Развиващите се страни разчитат повече на ядрената енергия, отколкото на всички други източници, включително и възобновяемите енергийни източници. Ключовите играчи на световния пазар за строителство на реактори са руската държавна корпорация „Росатом“, френската компания Areva, китайската CNNC и индийската L&T. В числото на крупните доставчици влизат Hitachi GE Nuclear Energy, Mitsubishi Heavy Industries и Westinghouse Electric.

publics.bg

Може да харесате още...