pixel

7,5 стотинки за KWh ще плащат газифицираните домакинства през новия сезон

7,5 стотинки за KWh ще плащат газифицираните домакинства през новия сезон. Това означава, че около 74 лева на месец ще трябва да задели тричленно семейство от Ловеч, което тази зима ще топли с природен газ апартамент с площ 75 квадратни метра, дадоха за пример от „Овергаз Мрежи“. Според изчисленията на компания, ако същото домакинство ползва електрическа енергия в жилището си, то би платило почти три пъти повече или около 200 лева.

Разликата се дължи на значително по-ниската цена на природния газ. Макар и с леко повишение от началото на октомври, тя запазва конкурентното си предимство пред останалите енергоизточници, посочват още от компанията. Киловатчас енергия, произведена с природен газ, струва на домакинствата средно 7,5 стотинки. При електроенергията битовите потребители заплащат средно 21,4 стотинки на киловатчас, а при нафтата за отопление – 19,4 стотинки.

През миналата зима синьото гориво бе с най-ниската цена от 4 години насам, доближавайки се до нивата от 2011-та. По данни на „Овергаз Мрежи“ за отоплителен сезон 2015/2016 газифицираните домакинства у нас са плащали между 80 стотинки и 1 лев на квадратен метър отопляема площ. Тук се включват и разходите за топла вода и готвене.

От компанията припомнят, че през предстоящия отоплителен сезон домакинствата могат да спестят и от инвестицията за газификация на жилището, като кандидатстват за безвъзмездна помощ. По програма DESIREE Gas се приспадат 20% от необходимите средства за изграждане на инсталация и за закупуване на необходимите уреди за отопление, като сумата може да достигне до 2400 лева.

publics.bg

Може да харесате още...