pixel

7 факта за ядрените оръжия, които бихте искали да научите

Ядреното оръжие е едно от най-страшните изобретения на човечеството, а разрушителната му сила е огромна. Освен да нанасят непоправими последици за околната среда, ядрените оръжия играят и голяма роля на геополитическата сцена. Ето няколко факта за тях, които бихте искали да научите:

1. В историята са се провели над 2 000 опита с ядрени оръжия. Всеки един от тях е имал за цел да установи ефектите, мощността и разрушителната сила на определен вид атомно оръжие.

Официалната статистика:

САЩ – 1 054 опита

СССР – 715 опита

Франция – 210 опита

Великобритания – 45 опита

Китай – 45 опита

Индия – 6 опита

Пакистан – 1 опит с 6 устройства

Северна Корея – 2 опита

Израел/Южна Африка – 1 опит

2. Ядрено оръжие е използвано само два пъти, изключвайки експерименталните експлозии. По време на Втората световна война САЩ принуждава Япония да капитулира с атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки. На 6 август 1945-а е хвърлен „Малчугана“ над Хирошима, а три дни по-късно – „Дебелака“ над Нагасаки.

Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000 и 140 000 души, а в Нагасаки между 60 000 и 80 000, като болшинството от жертвите са цивилни.

3. В повечето държави единствено президентът може да даде заповед за ядрена атака.

4. През 1957 година Военновъздушните сили на САЩ изпускат по погрешка 20-тонна водородна бомба от самолет, летящ на 520 метра височина.

Това се случва южно от най-големия град в щата Ню Мексико – Албакърки. Конвенционалният заряд се детонира при удара в земята, образувайки кратер с диаметър от почти 8 метра, но верижна реакция не последва, тъй като плутониевите ядра са складирани на различни места в самолета.

5. Между 1940 г. и 1996 г. САЩ са похарчили 8.8 трилиона щатски долара за ядрени програми.

6. Ако избухне широкомащабна ядрена война, последвалата я ядрена зима ще е по-студена, отколкото ледена епоха. Учените изчисляват, че подобен конфликт ще създаде 150 милиона тона дим и сажди, а издигането им в стратосферата ще накара температурата на планетата рязко да спадне до арктическа, блокирайки слънчевата светлина.

7. Ядрените оръжия могат да ударят цел, отдалечена на 1 600 километра, до 4 минути след изстрелването си.

Може да харесате още...