pixel

800 километра с едно зареждане – IBM работи по революционна батерия

800 километра с едно зареждане – IBM работи по революционна батерия

Един от големите недостатъци на електрическите автомобили е ограниченият пробег, който е възможен с едно зареждане на батерията. Сега IBM предлага фундаментално решение на проблема със създаването на батерия, която да позволи изминаването на 800 километра с едно зареждане, с което вече електрическите автомобили стават напълно конкурентни на традиционните двигатели с вътрешно горене.

Стандартните електрически автомобили са оборудвани с литиево-йонни батерии, които са обемисти и осигуряват пробег около 160 километра (100 мили) с едно зареждане. Литиево-въздушните батерии обаче са далеч по-атрактивни, тъй като теоретично могат да поемат 1000 пъти повече енергия от литиево-йонните. Вместо метални окиси в положителния електрод, литиево-въздушните батерии имат въглеродни катоди, който е по-лек и реагира с кислорода от въздуха, за да създаде електрически ток.

За съжаление този тип батерии също имат своите недостатъци – поради химическа нестабилност техният живот е ограничен, което ги прави неподходящи за ползване в електрически превозни средства, според физика Winfried Wilcke от Almaden laboratories на IBМ в Сан Диего, Калифорния.

Ето защо Wilcke изучава електрохимичната природа на тези литиево-въздушни клетки с помощта на mass-спектрометрия. Той установява, че кислородът реагира не само с въглерода, но и с електролитния разтвор, който провежда литиевите йони между електродите.

Ако електролитът реагира с кислорода по време на движение на автомобила, то това вероятно ще доведе до неговото изчерпване. Ето защо в лабораториите на IBM в Цюрих, Швейцария, Alessandro Curioni, Wilcke и техните колеги използват суперкомпютъра Blue Gene за да проиграят супер подробни модели на реакциите и да потърсят алтернативни електролити. Това включва и атомно моделиране до квантово ниво на компонентите.

„В момента вече имаме един изключително обещаващ“ – казва Wilcke. Въпреки че не желае да разкрие типа на материала, той споделя, че вече има няколко демонстрационни прототипа. IBM е водещ партньор в коалиция Battery 500, която включва четири водещи национални лаборатории от САЩ и няколко комерсиални партньори. Сдружението се надява да разполага с готов прототип до 2013 и до 2020 новите батерии да са на пазара.

greentech-bg.net

Може да харесате още...