Adisa дава иновативни решения в отоплението

Тези дни бяха представени за първи път пред български специалисти продуктите на испанската група ADISA. По покана на фирма „България Терм”, която е техен официален представител у нас,  техническият директор г-н Гил (Jaime Gil)  и експорт мениджърът г-ца Сантамария (Beatriz Santamaria) демонстрираха постиженията на своята компания в областта на отоплителната техника – високоефективните газови котли ADI с клас на енергийна ефективност 3 и 4 звезди и техническо оборудване за тях, както и автономни контейнерни топлинни централи, техните предимства  и приложение. Специален гост у нас бе и търговският директор на ADISA Group г-н Хавиер Парадей (Javier Paradell), който представи компанията и нейните световни постижения специално за аудиторията на www.otoplenie.eu.

Г-н Парадей, представете ни накратко испанската група ADISA?
Компанията ни е създадена през 1961 година. Развива се в три направления – производство на индустриални кухни, отоплителни инсталации и съоръжения за борба с Легионелата. Това е семейна фирма с 50 годишна история, чийто президент е г-н Марти (Pierre Marty). Тя разполага с три производствени бази – две в Испания, където се произвеждат отоплителните инсталации, и една в Доминиканската република – за производство на професионални кухни.

Ние сме една от водещите компании в производството на котли и оборудване за топлоцентрали. Всички съоръжения и продукти се произвеждат в Испания. Освен това имаме конструкторско бюро, където разработваме проектите и проверяваме конструктивните решения, както за котлите, така и за мобилните топлоцентрали. Имаме 15 търговски представителства в цяла Испания, като пазарният ни дял в страната в сектор отоплителни уреди възлиза на 30-32%.

Пазарът на котли в Европа е доста динамичен, какви са вашите позиции на външните пазари?
Търсенето на нашите котли на външните пазари нараства. В момента 20% от продукцията ни отива за износ, като близо 80% от тях са за европейския пазар, а останалите 20% се изпращат за Северна Африка, Америка и други пазари. В момента продаваме в 12 европейски страни – Италия, Франция, Португалия, Белгия, Великобритания, Норвегия, Румъния, България, Украйна, Хърватска и др.

Плановете ни са в рамките на две години да достигнем 35-40% експорт. Разрастването на пазарното търсене се дължи най-вече на подмяната на съществуващи котли с нови високоефективни решения, с усъвършенствани технически характеристики, по-добра ефективност и оптимално съотношение между качество и цена.

С какво българският пазар привлече интереса Ви?
България е интересен пазар за нас, защото това е страна, която тепърва ще се развива и има реални перспективи в различни направления. Ние залагаме на иновациите, като почти 45% от оборота на фирмата влагаме за развитие и усъвършенстване на продуктите.

Произвежданите от нас котли са вече пета генерация. Смятаме, че с новите разработки ще имаме по-силно присъствие на европейския пазар.

Целта ни е да осигурим необходимото маркетингово и техническо обслужване при подготовката на локалните партньори, като наблягаме на подготовката на дистрибуторите и техническите екипи. Обикновено провеждаме курсове на място в завода, като след това поддържаме непрекъснат контакт с тях.

Откога присъствате на българския пазар и защо избрахте „България Терм” за свой партньор?
„България Терм” има достатъчно опит в отоплителния сектор, на което се основава и изборът ни. Освен това, фирмата има добре изградена дистрибуторска мрежа в България. Утвърдените й позиции на пазара на отоплителна техника, ни дава увереност, че партньорите ни имат потенциал за добро популяризиране на продуктите ADISA в България. Надяваме се на успешна и дълготрайна връзка помежду ни, в името на развитието ни на този пазар.

(бел. ред. Първото запознанство с представителите на ADISA е по време на изложението EXPOCOMFORT в Милано през март 2010 г., обясни управителят на „България Терм”, инж. Николай Беловеждов. Реално от м. ноември миналата година те осъществяват маркетингова и техническа подготовка за навлизането на газовите котли ADI на българския пазар.)

Какви са очакванията ви за пазара на котлите на ADISA в България?
Целта ни е да разширим присъствието ни в България и да направим популярна марката ADISA и тук.

С какво котлите на ADISA се отличават от конкурентните европейски продукти?
Продуктите ни са произведени съобразно всички изисквания на Европейския съюз по отношение на енергийна ефективност. Нашият отдел за иновации и развитие работи с продукти, които са на много високо техническо ниво. Ние разглеждаме енергийната ефективност в целогодишен аспект. Затова създадохме три типа котли – кондензни ADI-CD ★★★★, нискотемпературни ADI – LT ★★★ и стандартни котли с висока енергийна ефективност (AD- HT ★★★).

– Нискотемпературните котли са единствените на пазара, при които топлообменникът е изработен от неръждаема стомана.
– Има вградена горелка, с риза от температурно устойчива сплав, където се осъществява екологично горене.
– Котлите са модулиращи, като модулацията започва от 30% от мощността. Контролирането на мощността се извършва автономно или дистанционно. При тях няма ограничение за температурата на връщащата се вода.
– Осигурява се висока сезонна ефективност и икономия на енергия. Средногодишно се постига от 7,5 до 9% икономия на гориво при модулиращата горелка, спрямо едностепенната. Консумираната от котлите ел. енергия е едва 17 kW/h.
– Друга важна характеристика на котлите ADI са компактните им размери. В сравнение с традиционен котел с тръбен топлообменник, един котел ADI спестява 9 кв. метра от площта в едно котелно. Намаленото тегло на нашите котли ги прави по-мобилни и значително намалява разходите за транспорт и монтаж, особено при преоборудването на стари котелни помещения с нови котли. Например, един котел с 970 kW мощност заема едва 1,2 кв. метра площ и е с ширина само 82 см.

И ако трябва да обобщя с няколко думи предимствата на газовите котли на ADISA са: висока ефективност, ниска консумация на енергия, екологична технология, компактни размери, ограничени нива на шум и оптимално съотношение качество-цена.

Това, към което се стремим е да създадем качествен продукт и най-доброто технологично решение, с подходящото сервизно обслужване.

В кои направления са иновациите при котлите ADI?
При разработването на нови газови котли изцяло се съобразяваме с Европейската директива 20/20/20 – за 20% намаляване на емисиите от вредни газове, увеличаване на енергийната ефективност с 20% и 20-процентен дял на ВЕИ в използваната енергия. Съвременните котли са съобразени и с директива 92/ 42 (ЕЕС), като притежават Сертификат за клас на енергийна ефективност 3 и 4 звезди.

Котлите и цялото допълнително оборудване излиза от завода на ADISA, със съответните сертификати, издадени от независима лаборатория във Франция. При това сертифициращата фирма прави ежегодна одиторска проверка при нас.

С какво приложение са произвежданите от вас котли?
Ние доставяме оборудване за отоплителни централи и инсталации в индустриални, обществени и жилищни сгради. Котлите се използват както за отопление, така и за производство на битова гореща вода (БГВ). В сектор „Отопление” ADISA има почти 50 годишен опит в работата с консултантски, проектантски и инсталаторски фирми в изготвяне и реализирането на инсталации за централно отопление с висока ефективност.

Пример за успешна реализация на котлите са инсталациите на покрива Roof Top, при които газовата инсталация минава извън сградата. Така се осигурява по-голяма сигурност при нови и/или реновирани инсталации. Постига се безопасен и лек монтаж през всеки сезон, като конструкциите се съобразяват с изискванията в съответната страна, където се монтират.

От тази година ADISA създаде нова компактна технология за отопление и производство на БГВ – Mini Roof Top, автономна отоплителна инсталация с мощност до 400 kW, разположена само на 1 кв. метър.

Кои ваши рефентни обекти може да отличите в световен мащаб?
Сред по-известните обекти, в които сме доставили оборудване за отоплителните инсталации, са сградата на музикалния фестивал в Сан Ремо, Италия, стадионът „Камп Ноу” в Барселона и „Сантяго Бернабеу” в Мадрид, както и много луксозни хотели в Испания. Доставчик сме на отоплителни инсталации и оборудване на известната хотелска верига „Accor”, като сме оборудвали много от хотелите им във Великобритания, Франция, Португалия, Белгия и други страни.

Сред изградените от фирмата обекти има ли такива, които да са представлявали сериозно предизвикателство като техническо решение или като изпълнение?
Най-големият ни проект е обновената отоплителната система на част от мадридската жп гара Chamartin, където инсталирахме 6 MW система. Друг по-голям обект е инсталираната 2 MW система на Novotel London Exel . Предизвикателство за нас бе и изграждането на 2 MW отоплителна система в Научно-изследователски център за атомна енергия Sincotron в Барселона. Интерес представляват и реализираните проекти в хотел Rainforest в Кайро и хотел Hesperia Laxury във Венецуела.

Какви маркетингови похвати използвате, за да продавате?
Първият инструмент е реклама в специализирани издания и популяризиране на продуктите ни в интернет пространството. Само преди седмица представихме обновения си уеб сайт. Друг начин за осъществяване на търговски контакти са специализираните международни изложения в Милано и Франкфурт, както и това в Мадрид. След две години планираме участие и на панаира в Дубай. Третият похват е директният контакт с търговци, проектанти и сервизни техници от всяка партньорска фирма на място в производствената ни база.

Как бихте описали в едно изречение продуктите ADISA, така че да привлечете българския потребител?
ADISA дава високотехнологични решения, което съвпада и със слогана на компанията.

Тази наша среща се осъществи със съдействието на любезните домакини фирма „България Терм”. Към тях може да се обръщате за информация относно продуктите на ADISAGroup.

Координатите им са: тeл./факс:(+359 2) 962 46 00, всички търговски центрове в страната, както и уеб страницата им www.bulgariatherm.com