pixel

Адвокатските хонорари на длъжници на „Топлофикация“ няма да надвишават сметките им

Адвокатският хонорар, който трябва да платят осъдените абонати на „Топлофикация София“, не трябва да надвишава неплатените им сметки за парно. Това реши днес Столичният общински съвет, който обсъди бизнес плана на дружеството като него принципал. Така, ако неплатената сметка е за 20 лв. парите, които абонатът ще трябва да плати за юриста, няма да надвишават тази сума, обяснява председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС Валя Чилова.

В последно време в публичното пространство излязоха редица случаи, при които за дълг от няколко десетки лева абонатите трябваше да платят стотици левове за хонорара на юриста.

Чилова допълни, че в практиката на „Топлофикация“ ще бъде бъдат въведени само минималните адвокатски хонорари. Така например за задължения под 300 лв., ще се плаща за юрист толкова, колкото е самият борч. За суми от 300 до 1000 лв. пък адвокатският хонорар ще бъде 300 лв.

„Ако задължението ви е 700 лева, например, плащате 300 лв., ако е 950 – също 300 лв.“, обясни Чилова.

Също така от този месец абонатите, длъжници на „Топлофикация София“, ще разбират дали е започнало дело срещу тях в сметките си за парно и топла вода, заяви един от омбудсманите на столичното парно Деян Дянков. Така, ако някой има натрупани неплатени сметки към топлофикационното дружество и то реши да си ги търси по съдебен път, клиентът ще разбира за заведеното дело от първата фактура, която получи след подаването на иска.

От днес дружеството започва и актуализация на базата данни на клиентите си.

Едно от нововъведенията ще бъде, че срещу всеки абонатен номер вече ще трябва да има и телефон за връзка, като целта е улесняване на комуникацията между компанията и нейните клиенти. Така дружеството ще може своевременно да ги уведомява за натрупани неплатени сметки, какви са вариантите за погасяването на дълга, както и какви мерки ще предприеме дружеството, ако абонатът откаже.

econ.bg

Може да харесате още...