pixel

АЕЦ “Козлодуй” е защитена от водите на р. Дунав

Освен независими системи за снабдяване с енергия на охладителните системи, АЕЦ “Козлодуй” e защитена както от високи води на Дунав, така и от маловодие. Това съобщи в предаването “Денят” на Дарик радио изпълнителният директор на централата Костадин Димитров.

Площадките са построени на кота от 37 метра, а в същото време може да се черпи вода от самия фарватер на реката, обясни Димитров. Той добави, че проблемът на японската централа “Фукушима 1” в момента не е земетресението, а по-скоро приливната вълна, която е разрушила дизел-генераторните станции, произвеждащи ток, за да захранят помпите, които от своя страна да могат да вливат студена вода за охлаждане

При нас имаме три такива системи, независимо изградени една от друга. Теоретично, ако паднат тези три системи, преди 5 години е изградена четвърта дизел-генераторна станция, която напълно може да замени която и да от проектните три, коментира шефът на централата.

Той коментира и идеята за нови мощности в централата. По думите му заради случващото се в Япония не бива да надделява емоцията, иначе технически е напълно възможно “Козлодуй” да се сдобие с нов реактор: Няма никакъв проблем да се случи, като се има предвид, че площадката е проучвана отвсякъде. Тя трябва да бъде лицензирана от Агенцията за ядрено регулиране. Дано да протекат всички изследвания за влияние върху околната среда и т.н.

Шефът на централата коментира, че има резон тези разговор да се водят, тъй като централата разполага с голяма част от общостационните обекти – брегова помпена станция, студен и топъл канал, други общи съоръжения, както и подготвен персонал, информирa Dariknews.bg.

Може да харесате още...