pixel

АИКБ: Обща доставна цена на газа за ЕС и уеднаквяване на транзитните такси са стратегическите цели на България

АИКБ: Обща доставна цена на газа за ЕС и уеднаквяване на транзитните такси са стратегическите цели на България

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ съобщава в свое отворено писмо до служебните министри на енергетиката Николай Павлов и на икономиката Теодор Седлрски, че подкрепя усилията на ЕК за постигане на равнопоставеност на страните членки на ЕС във взаимоотношенията им с ОАО „Газпром“ и ООО „Газпром Експорт“, които се явяват компании с господстващо положение на пазара на природен газ в България.

„Ние смятаме, че постигнатото до момента – петте ангажимента на ОАО „Газпром“ и ООО „Газпром Експорт“, цитирани изчерпателно във Вашето писмо, е едно добро начало за поставянето на нова основа на взаимоотношенията между страните от ЕС и руския доставчик на природен газ в тях. В този смисъл, ние настояваме българската позиция да подкрепи Европейската комисия, която да превърне горните ангажименти в задължителни за ОАО „Газпром“ и ООО „Газпром Експорт““, е посочено в писмото на работодателската организация.

От АИКБ обаче подчертават, че стратегическите цели на българската страна в тези преговори са две и са много конкретни:

–  Постигане на обща доставна цена на природния газ за Европейския съюз, като разлики на цените за отделните страни от ЕС да възникват единствено в резултат на различните транспортни разходи за пренос на природния газ.

– Постигане на уеднаквяване на транзитните такси за руски природен газ през различните страни от Европейския съюз, като се отчита фактът, че таксите за транзита на природен газ през България са по-ниски, отколкото в останалите страни от ЕС.

Според организацията постигането на тези цели е желателно да стане в рамките на общонационално политико-икономическо съгласие, което би трябвало да се постигне в Народното събрание или в Консултативния съвет по национална сигурност при Президента на Република България.

От АИКБ също така искат допълнителна информация за начина, по който българската страна поставя въпроса за уреждането на проблема с балансирането на предварително заявено количество и реално получено количество природен газ и произтичащите от този дисбаланс неустойки и допълнителни плащания по договорите с Газпром.

3e-news.net

Може да харесате още...