pixel

Александър Медведев не изключва и нови газопроводи за Европа, освен „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Ако тенденцията на Европа по отношение на газовите доставки се запази, то не се изключва възможността за  изграждане на нови мощности за Европа, освен „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Това каза заместник – председателя на „Газпром“ Александър Медведев по време на Международния газов форум. Той изрази също така увереност, че газопровода „Северен поток 2“  ще бъде напълно натоварен.

„Това, че търсенето на нашия газ расте, а заместител няма е доста очевидно. През тази година ние ще поставим пореден рекорд по доставка на газ за чужбина“, заяви Медведев в кулоарите на Международния газов форум, цитиран от ТАСС.

„Очевидно, че ако тенденцията се запази, то транспортните мощности за удовлетворяване на търсенето в Европа от внос на газ, дори в случай на реализация на „Северен поток 2“ и двете тръби на „Турски поток“ ще са недостатъчни“, каза Медведев.

Той подчерта, че Европа е признала необходимостта от доставка на руски газ.

„Предвид това, че Европа отново почувства вкуса на газа, този вкус се върна, включително и след последната зима, която показа, че може много да се говори за възобновяеми източници на енергия, но когато Дядо Мраз е на двора, единственият надежден източник за снабдяване с енергия е газа“, отбеляза Медведев.

„Може да се говори за един или друг дял на възобновяемите източници, но все пак газа остава основен при снабдяването с енергия“, заяви той.
Заместник – председателят на „Газпром“ изрази увереност за запазване на тенденцията за връщането на ролята на газа в икономиката.

„За пет години бяха загубени 50 млрд. куб. м газ, но сега тези 50 млрд. куб. м се върнаха за 2,5 години. Уверен съм, че търсенето на газ ще расте. А означава и търсенето на руски газ също. А ако говорим дали може вносът на втечнен природен газ (LNG, ВПГ) може да покрие този дефицит, очевидно е, че американските компании никога няма да доставят газ на загуба. Сега има пазари, където американският LNG може да се продава много по-успешно отколкото в Европа“, смята Медведев.

Компанията, по думите на Медведев не изключва, че през 2017 г. средната експортна цена на газа за Европа да нарасне до 200 долара за 1000 куб. метра.

„Ако видите спотовия пазар, тя (цената) вече е над 200 долара (за 1000 куб. м). Нашата среднопретеглена цена също ще се приближава до това ниво“, каза той в кулоарите на Международния газов форум.

„Газпром“ по-рано прогнозира, че през 2017 г. средната експортна цена на газа за Европа ще е 180 долара за 1000 куб. м. През септември председателят на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова в интервю за ТАСС каза, че цената може да достигне 190 долара.

„Това ниво на цените, което се формира сега в диапазона от 200 долара за 1000 куб. м стимулира както ръста на търсенето, така и обезпечава ефективното функциониране както на добива, така и на газотранспортната система“, добави Медведев.

3e-news.net

Може да харесате още...