pixel

Американският соларен пазар ще се удвои през 2016 г.

Соларният пазар в САЩ ще се удвои от гледна точка на новите инсталации през тази година, достигайки 14,5 гигавата. Водещ фактор ще са новите проекти от комунален клас, които разработчиците досега не са успели да включат в мрежата. Това сочи нов пазарен анализ, публикуван от GTM Research.

Слънчевите инсталации са се увеличили с 24% през първото тримесечие. Те представляват 64 процента от всички нови мощности в САЩ за първата четвърт на годината, се казва в доклада на GTM Research.

Множество проекти от комунален мащаб бяха разработени с ускорени темпове през миналата година в очакване, че ключовият федерален данъчен кредит в помощ на този вид системи ще изтече в края на 2016 г. Тази кредитна схема обаче бе удължена с пет години в края на миналата година. Удължаването ще провокира появата на повече от 20 GW допълнителен соларен капацитет до 2021 г., смятат в GTM. Интересно е да се отбележи, че комуналните проекти ще намалеят през следващата година и през 2018 г.

Електроразпределителните дружества на много места бързат да се сдобият със соларни системи в портфолиото си като застраховка срещу нестабилността на цените на природния газ, се казва в доклада, отчитащ резкия спад в цената на комуналните соларни системи през последните години. Като цяло цените за всички слънчеви системи са спаднали с 8,8% през тримесечието.

Може да харесате още...