pixel

Анализите на смарт-грида – индустрия за 4 милиарда долара

Анализите на смарт-грида – индустрия за 4 милиарда долара

Усулгите по анализ на данните от умните електроразпределителни мрежи, известни още като смарт-грид, ще генерират 4,2 милиарда щатски долара приходи годишно до 2015 г., се казва в доклад, публикуван от Pike Research.

В доклада се твърди, че превръщането на натрупаните необработени данни, събрани от интелигентните измервателни уреди, в полезна информация и то в реално време, е цел номер едно на ютилити фирмите още от първия ден, когато започват внедряване на смарт-грид. Информацията, събрана от анализираните данни, има непосредствено и пряко влияние върху това как една ЕРП фирма работи като бизнес, казват анализаторите.

“Използвайки данните от интелигентната електроразпределителна мрежа чрез инструменти за анализ – и свързаните с тях услуги – комуналните дружества ще могат по-успешно да вникват в навиците на клиентите си и тяхното поведение от гледна точка на консумацията на енергия, за да ги обслужват по-ефективно, да управляват билинга, да уведомяват за прекъсвания, както и да си сътрудничат с тях за по-добра икономия на енергия и намаляване на пиковите натоварвания”, се казва в доклада.

При това положение не е изненада, че софтуерът и услугите по анализ на интелигентните електро-мрежи ще растат като пазар едновременно с разгръщането на все повече смарт-грид мрежи по света.

Към 2010 г. софтуерът и услугите, свързани със смарт-грида, са индустрия все още млада и малка, с общ обем приходи около $356 милиона. Но както големите фирми за аналитични софтуер и услуги, така и малките нишови играчи увеличават бизнеса си и набират все повече и повече клиенти, казват от Pike Research.

Известни компании като Accenture, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Oracle, SAP, Siemens и Teradata набират скорост в тази област. От друга страна това пространство, силно конкурентно и широко отворено за нови играчи, бързо се заема от нови фирми, специализирани в този род анализ. Тези дружества включват Aclara Software, Ecologic Analytics, eMeter, Itron, Olameterи др.

greentech.bg

Може да харесате още...