pixel

Анализът на КЗК за пазара на горива ще е готов до месец

Анализът на КЗК за пазара на горива ще е готов до месец

Най-късно в началото на юли ще е готов секторният анализ на пазара на течни горива, съобщи председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Проверката бе образувана след сигнал на вече бившия министър на транспорта Александър Цветков за картелно споразумение в бранша. По думите на Николов в момента „всички са много спокойни” на този пазар, а за да бъде открито поне косвено доказателство за евентуално нерегламентирано споразумение, трябва да има оплакване от представител на бранша.

Понякога в основата на едно картелно споразумение са устните договорки и тогава се проверяват всички косвени доказателства, които биха подкрепили такъв извод, обясни Николов. Когато обаче са налице само косвени доказателства, е необходимо отнякъде да имаме знак или сигнал от някого, който би се оплакал от едно такова картелно споразумение от съответния кръг участници, допълни шефът на КЗК.

„В случая превозвачите като че ли по-скоро твърдят, че е налице нещо подобно, но вижте колко много играчи са на пазара на течните горива – и на пазара на дистрибуция на едро, и на дистрибуция на дребно. Действително производителят е един, но от никъде няма знак за това, че да речем „Лукойл“ злоупотребява с господстващото си положение. Защото ако е така, би трябвало тези, които купуват от него, би трябвало по някакъв начин да изразят някакво недоволство. Но напротив, те са много спокойни. Няма някакво напрежение около другите участници на пазара на дребно, няма напрежение около тези, които обикновено внасят горивата си отвън“, коментира председателят на антомонополния орган.

По думите на Николов „средата някак си може и да е примамлива, но е относително спокойна“. Няма някакъв ясен знак отнякъде за подобно нещо, категоричен е той. „Ако бъде открито подобно нещо, може би ми се струва, че съдът би приел и едно решение, постановено само на базата на косвени доказателства“, смята Петко Николов.

lev.bg

Може да харесате още...