pixel

Арабските емирства заговориха за повишаване на енергийната ефективност на старите сгради

Съветът за зелени сгради в Обединените арабски емирства (EGBC) проведе първия си фокусен ден на тема зелени сгради и енергийна ефективност. Той се проведе в партньорство с Камарата на търговията и промишлеността в Дубай. Дискусията се съсредоточи върху най-добрите практики в модернизирането на съществуващи сгради, за да станат по-енергийно ефективни. Факт е, че присъствието беше скромно – едва 90 души участваха във форума. Но е и показателно, че дори супер-богатите страни от арабския свят вече мислят за пестене на ресурси – икономия на енергия и вода.

Експерти от Висшия съвет по енергетиката, Община Дубай и бизнес-организации обмениха най-добрите практики на тема обновяване на сградите за по-рационално използване на енергията и водата. „Тази инициатива е в синхрон с политиката на правителството на Дубай за насърчаване на устойчивостта при сградите и сигурността на работното място и се превърна в приоритет за успешните корпоративни стратегии“, коментира Еса Ал Зааби, старши вицепрезидент на Агенцията за институционална подкрепа.

Търговската камара на Дубай вече е дала пример за частния сектор, постигайки базовото ниво на LEED сертификация от Green Building Council в САЩ. Това е постигнато още през 2009 година. Сега сградата вече покрива изискванията за платинен сертификат по LEED, което е най-високият възможен рейтинг и с това сградата е първата от този вид в арабския свят, посочи Еса Ал Зааби. „Това е постигнато без допълнителни разходи и усилия, а чрез прости инициативи, които са допринесли за огромна икономия на електроенергия и вода, наред с опазването на околната среда и опазването на здравето на работниците и служителите“.

Участниците във форума се обединиха около тезата, че докато новите сгради в ОАЕ се строят съгласно последния писък на зелените технологии, трябва да се обърне внимание на старите, за да се постигне „зелена икономика за устойчиво развитие“.

greentech.bg

Може да харесате още...