pixel

АСЕП настоя за спешно спиране на износа на електроенергия

Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) настоя за спешно въвеждане на ограничителен режим за спиране на износа на електрическа енергия от българската електроенергийна система, за да не се постави в опасност сигурността на системата и за да не се изкривяват резултатите от работата на Българската независима енергийна борса. От АСЕП са изпратили писмо с настояването си до министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и до изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.

В него от АСЕП посочват, че тази мярка трябва да бъде предприета преди затваряне на борсата до 13 часа, за да се запазят интересите на пазарните участници.

От асоциацията аргументират искането си с рекордното потребление на електрическа енергия, което се отчита в последните дни у нас, заради изключително ниските температури. И припомнят отказа на Румъния да ни откаже системна помощ, тъй като и тя изпитва същите затруднения като България. Системни ограничения на износа са въведени и в Гърция, допълват от АСЕП.

На извънреден брифинг вчера изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов съобщи, че ситуацията се следи непрекъснато и при необходимост ще бъде предложено на енергийния министър износът да бъде спрян.

publics.bg

Може да харесате още...