pixel

Атина с интерес към TAП

Гръцката държава има интерес за дялово участие в Трансадриатическия газопровод (ТАП). Негови акционери станаха петролните компания BP, Socar и Total, възползвайки се от правото на преференции, което притежаваха като членове на международния консорциум, експлоатиращ находището “Шах Дениз-2″ в Азербайджан, от което ще се захранва газопроводът, отбелязва в. “Катимерини”.

Компаниите BP и Socar държат по 20% от акциите, Total 10%, Statoil – 20%, Fluxys 16%, E.ON 9%, и Axpo – 5%. Акционерите на ТАП остават открити за сътрудничество и с други стратегически партньори. Интерес за участие бе изразила и гръцката държава, припомня изданието.

Газопроводът обещава пренос на синьо гориво от находището в Азербайджан през Турция, Гърция и Албания до Италия, а от там и до други райони на Европа. Ще се транспортират 10 млрд. куб. м газ годишно с потенциял да достигнат и 20 млрд. куб. м.

Трасето на ТАР може да послужи и за газови доставки до страни от Югоизточна Европа, в това число до България, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия.

energyonline.bg

Може да харесате още...