pixel

Audi произвежда дизел от въздух и вода

Германският производител на автомобили Audi представи революционна технология за производството на дизелово гориво от въздух и вода.

Устройството, работещо засега в експериментален режим, бе показано в завода на Audi в Дрезден. Партньор в проекта е компанията Climeworks.

Дизеловото гориво се произвежда чрез електролиза на водата, в резултат на което се получават кислород и водород. Последният встъпва в химическа реакция с въглеродния диоксид при температура 220 градуса по Целзий и при налягане 25 бара. В резултат, на изхода се получава течно вещество, наречено Синьо гориво.

Към днешна дата заводът на Audi в Дрезден е способен да произведе 160 литра Синьо гориво за денонощие, като 80% или 128 литра могат да бъдат преработени в синтетичен дизел.

За разлика от предишните съобщения за проекта този път не се споменават нито специални бактерии, нито слънчева светлина. При изгарянето на литър синтетично дизелово гориво се отделя също толкова въглероден двуокис, колкото е изтеглен от атмосферата за производството му.

От Audi разбираемо не споделят детайли за процеса. Известно е само, че продуктът е наситено с въглеводороди вещество.

Предимствата на Синьото гориво са нулево съдържание на сяра и възможност са смесване с обикновен дизел във всякакви пропорции без нужда от изграждане на специални инсталации.

darikfinance.bg

Може да харесате още...