pixel

Audi ще поставя слънчеви панели върху покрива на автомобилите си

Германският автомобилен производител Audi планира да поставя високоефективни слънчеви панели върху покривите на автомобилите си. Партньорство между Audi и Alta Devices предвижда монтиране на слънчеви панели на покрива на колите. Първият прототип на подобен автомобил се очаква да бъде готов към края на годината.

Слънчевите панели ще се вграждат в панорамния стъклен покрив на различни модели Audi, а по-късно и на целия покрив, като се разчита, че това ще доведе до увеличаване на пробега на електрическите машини, съобщи Alta Devices.

Първоначално, генерираното от слънчевите панели електричество ще се използва за обезпечаване на работата на електрическите системи на автомобила, за климатика или подгряването на седалките. На следващ етап слънчевата енергия ще зарежда директно батерията на електромобила.
Слънчевите панели на Alta Devices се тънки и леки, способни да работят в условия на недостатъчна осветеност и повишени температури. На тях принадлежи световният рекорд за ефективност, припомнят от technews.bg.

Може да харесате още...