pixel

Австралия се озъби срещу Г20 заради изменението на климата

Австралийският премиер Тони Абот предупреди, че срещата на върха следващата година в Париж относно изменението на климата ще се провали, ако световните лидери решат да поставят намаляването на въглеродните емисии над икономическия растеж.

Само няколко дни след като Австралия бе домакин на среща на лидерите на Г20 относно справянето с климатичните промени в Бризбейн, Абот затвърди позицията на своя кабинет – пълна противоположност на визията на повечето други държави от Г20.

„От жизненоважно значение е, че конференцията в Париж да бъде успешна и за да бъде успешна, ние не може да продължим да се борим за подобряването на околната среда за сметка на икономическия прогрес“, каза австралийският премиер. „Ние не можем да намалим емисиите по начин, който коства работни места…“”

Абот се изказа по време на съвместна пресконференция в Канбера заедно с френския президент Франсоа Оланд, който каза, че се надява на нов договор по отношение на въглеродните емисии, който да бъде правно обвързващ и свързан с новия фонд на ООН за подпомагане на бедните страни дав борбата с глобалното затопляне.

„Ако най-бедните, най-уязвимите страни не могат да бъдат придружени в прехода им към устойчиво развитие, тогава няма да има обвързващо споразумение“, заяви Оланд по-рано тази седмица в Нова Каледония, където се срещна с висши правителствени служители от Кирибати, островите Кук, Вануату, Ниуе, Тувалу и Френска Полинезия.

Зеленият фонд за климата сега възлиза на 7,5 милиарда долара след даренията от страна на Съединените щати, Япония, Франция, Германия, Мексико и Южна Корея. Това е далеч от поставената цел – $10 млрд.

Запитан дали Австралия ще допринесе за фонда, Абот каза, че Австралия, един от най-големите въглеродни замърсители в света, вече е допринесла с 2,55 милиарда австралийски долара в националната инициатива за намаляване на емисиите на страната с 5 процента под нивата от 2000 г. в срок до до 2020 г.

„Това, което правим, е сравнимо с това, което правят други държави, но ние изпълняваме нашите цели за намаляване – за разлика от някои други страни“, каза още Абот.

greentech.bg

Може да харесате още...