pixel

Азерски газ ще пълни хранилището в Чирен

Азербайджан проявява интерес към разширението на газохранилището в Чирен, съобщи заместник-енергийният министър Жечо Станков.
Станков участва в четвъртото заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се провежда в Баку.

Азерският газ в газохранилището в Чирен минава през факта за разширение на самото газохранилище като интерес от тяхна страна и след това търсене на възможности за достъп до самия газов пазар. Абсолютно всяка външна компания има достъп и има право при определени цени. Ние сме готови и към момента да дадем възможност на всяка една компания, но самите колеги от СОКАР питаха по този въпрос, във връзка в момента, в който е готова инфраструктурата и има възможност за доставки на газ на територията на страната, дали биха могли да нагнетяват във вече разширеното хранилище природен газ, каза Станков.

Доставките на азерски природен газ до България – това е една от основните теми на срещата, съобщи по-рано енергийният министър Теменужка Петкова.

Ние разглеждаме газа от Каспийския регион като един от потенциалните източници за доставка за природен газ за България. Налице е сключен договор между „Булгаргаз“ и СОКАР за доставка на 1 милиард кубични метра газ за интерконектора Гърция – България, каза Петкова.

По думите й има създадена съвместна група, която разглежда въпросите в областта на нефта и природния газ между СОКАР и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Ще направим и среща на тази работна група, която да уточни стъпките, които от тук нататък ще бъдат предприети, допълни министърът.

dir.bg

Може да харесате още...