Българи изобретиха и патентоваха горелка за пелети от слама и агропелети

Двама разградчани със златен медал от Пловдивския панаир. Призът на Орлин Томов и Димитър Василев е в раздел „Екология и енергетика”, те са представили патентованата от тях горелка за пелети от слама и други агропелети. Явили са се за участие чрез фирмата си „Василев и Томов”ООД.

Двамата изобретатели са щастливи от признанието, в  раздела имало сериозна конкуренция, но журито оценило иновативността на разградската горелка.

Изобретението си двамата обявиха в началото на годината, оттогава вече са произвели 150 съоръжения от екологичния и икономичен вид. Серията са нарекли „MPE”, а името на горелката е „Бистра” – на името на човек от фамилията на единия от тях, на свои близки имат намерение да кръщават и следващите си изобретения.

Томов и Василев разказват, че инвестицията се изплаща за година, разказват, че първоначално замислили горелката, за да отопляват собствените си домове, после възникнала идеята тя да се патентова и да се превърне в успешна бизнес инвестиция.

Освен от домакинства, има интерес и за обществени сгради, именно това е следващата фаза от разработката им – по-мощна горелка за по-големи помещения. Производството планират да извършват във фабрика, което означава и разкриване на нови работни места.


Вижте също...