pixel

България, Гърция и Сърбия задълбочават сътрудничеството си по проекти за газови доставки

България, Гърция и Сърбия ще задълбочат сътрудничеството си по проекти, които осигуряват сигурност на газовите доставки за Югоизточна Европа. Около това се обединиха енергийните министри на трите балкански страни – Теменужка Петкова, Йоргос Статакис и Александър Антич по време на тристранна среща в рамките на провеждащия се в Александруполис форум за нефт и природен газ. Събитието се организира от  Американо-гръцката търговска камара, със съдействието на гръцката асоциация за енергийна икономика. Общото разбиране на страните е, че диверсификацията на източниците за доставка на природен газ ще даде възможност за конкурентни цени и справяне с предизвикателствата в региона.

Министър Теменужка Петкова подчерта стратегическото значение на интерконектора Гърция-България за постигане на заложените цели за доставки на природен газ от различни източници. „Българското правителство твърдо стои зад проекта, водим разговори с Европейската комисия за осигуряване на допълнително финансиране“, каза още тя. По думите на гръцкия енергиен министър Статакис, за газовата връзка следва да се осигурят допълнителни средства както от български, така и от гръцки еврофондове.

По време на срещата бе дискутирано и развитието на проектите за изграждане на Вертикален газов коридор, терминала за втечнен природен газ на Александруполис, интерконектора България-Сърбия. „Тези проекти са основополагащи за начертаването на нови трасета за доставка в региона. България, Гърция и Сърбия ще бъдат определящ фактор при формирането на свободен и прозрачен газов пазар на Балканите“, подчерта министър Петкова.

„Уверена съм, че Гърция и Сърбия ще имат важна роля при изграждането на европейския газов хъб „Балкан“. За да реализираме концепцията на българското правителство, преди всичко трябва да изградим липсващата инфраструктура със съседните страни, както и да осигурим доставки на природен газ от поне три различни източника. С изграждането на единен регионален енергиен пазар ще изпълним приоритетите на България, Гърция и Сърбия за сигурни доставки на природен газ и достъпни цени за потребителите“, допълни Петкова.

economic.bg

Може да харесате още...