Български енергийни фирми в класацията за топ 500 компании в Централна и Източна Европа

17 български фирми попадат в класацията за най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изготвена от международната кредитна застрахователна компания “Кофас”. Подреждането е направено според оборота, като са включени и допълнителни ключови показатели.

Общият оборот на български фирми в класацията за миналата година е 18,552 милиарда евро, а печалбата – 724 милиона евро. Повечето български компании, попаднали в класацията, са свързани с енергетиката. Най-предно място има Българският енергиен холдинг, който е на 29-а позиция. След него се нареждат “Лукойл Нефтохим Бургас” (35) и “Аурубис България” (43), Националната електрическа компания (101), и др.

На 318 позиция е „ЧЕЗ Електро България“. За първи път в класацията попада “Енерго-Про Варна”, която заема 441 място между най-големите в Европа.

Бизнес гръбнакът на страната се формира от енергийните, комуникационните, търговските и производствените компании, се посочва в доклада. По думите на управителя на “Кофас” за България Милена Виденова потреблението ще продължи да бъде водещо при растежа в страната.

Най-много компании в топ 500 има Полша – 175, след това са Унгария и Чехия, а на четвърто място е Румъния с 56 дружества.

60% от генерираните приходи идват от трите сектора, в които са най-големите компании в региона – автомобилостроене и транспорт, петрол и газ, неспециализирана търговия. Най-високи са нетни печалбите от минерали, химикали, петрол, пластмаси и фармацевтични продукти (9,5 млрд. евро). Единствената индустрия, която отчита загуби, е строителството, въпреки че приходите нарастват с 16%.


Вижте също...