pixel

Българско-индийски консорциум с най-висока цена за бизнеса на ЧЕЗ у нас

Държавната енергийна чешка компания „ЧЕЗ“ e пред финала за продажба на активите си у нас. Компанията, която се опитва да напусне трудния български пазар от пролетта, е влязла в в заключителни преговори с българо-индийски консорциум, който е дал най-висока цена от над 8 милиарда чешки крони (611 млн. лв. по фиксинга на БНБ). Това съобщи чешката медия Hospodarske Novini.

Решението за финализиране на сделката с българо-индийския консорциум е на съвета на директорите на ЧЕЗ. То обаче трябва да бъде одобрено и от надзорния съвет на компанията, което все още не е факт.

В българо-индийския консорциум влизат местният търговец на ток „Фючър енерджи“ и неназована индийска енергийна компания. „Фючър енерджи“ е собственост на Валентин Христов, който доставя електроенергия за България, Македония, Сърбия и Албания, по информация на „Капитал“.

„ЧЕЗ“ продава в България електроразпределителното и електроснабдителното си дружество, които доставят ток на около три милиона клиенти в Западна България. Към тях са добавени малка слънчева електроцентрала в Орешец и инсталация за ток от биомаса в Родопите.

Ако сделката бъде финализирана, тя ще е най-голямата на българския пазар за тази година. Постигнатата цена от около 312 млн. евро пък означава, че чешката компания ще успее да излезе без загуба от инвестициите си у нас. През 2004 г. „ЧЕЗ“ плати 281.5 милиона евро за 67% от акциите на електроразпределителното и снабдително дружество.

Преди седмица „ЧЕЗ“ съобщи, че вече имат сключен договор за продажба на неработещия ТЕЦ „Варна“ на фирма на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Неофициално цената е около 50 млн. евро.

Кандидатите

Интерес към активите на „ЧЕЗ“ проявиха основно български компании от енергийния бранш.

Предложения са отправили фирми свързани с Христо Ковачки и пазарджишката соларна компания „Инерком“, които са били от порядъка 360-370 млн. евро. Двамата кандидати обаче не са успели да докажат с банкови гаранции, че могат да платят.

Чешката „Енергопро“ също завиши офертата си до сума над 300 млн. евро.

Единствено консорциумът между „Приста ойл“ и турската STFA Yatirim не е завишил предложението си.

Така след отпадането на двамата най-щедри, но финансово неподкрепени кандидати консорциумът на „Фючър енерджи“ на енергийния търговец Валентин Христов и неговите индийски партньори се е оказал с най-висока цена в комбинация с осигурено финансиране.

Изпълнителният директор на „ЧЕЗ“ Даниел Бенеш е обяснил, че разговорите с други страни не са приключили и до сделка може да се стигне след месеци.

Процедурата

Сега предстои да бъде направено финансово проучване на купувача, както и да се уточнят детайлите по договора. Очакванията са това да стане до края на годината.

След това сделката трябва да бъде одобрена и от регулатора и едва тогава може да бъде финализирана.

Българските дружества на „ЧЕЗ“, които са публични, са свикали общи събрания на акционерите за 12 декември, като при липса на кворум те може да се отложат за края на годината. Дневният ред е с рутинни точки, които не говорят за смяна на контрола, но до две седмици преди събранието могат да се вкарват и допълнителни въпроси за разглеждане.

mediapool.bg

Може да харесате още...