pixel

Bank of England предупреждава за „въглероден балон“, западът потръпва

Bank of England предупреждава за „въглероден балон“, западът потръпва

Наскоро влиятелни членове на британския парламент издадоха предупреждение към местната централна банка – Bank of England, че дружествата за изкопаеми горива може би са „грубо надценени“. „Фондовите пазари надуват „въглероден балон“ чрез надценяване на компаниите, които произвеждат изкопаеми горива и емисии на парникови газове, а това представлява сериозна заплаха за икономиката“, предупреди комисия от британски депутати.

„Въглероден балон“ означава, че при оценката на дадена компания на фондовия пазар не са взети предвид истинските разходи за въглероден диоксид в условията на засилване на изменението на климата. Идеята за въглеродния балон набира скорост през последните години, но за първи път официални лица говорят толкова откровено и толкова сериозно за това.

Предупреждението дойде от Комитета по изменение на климата. Твърди се, че финансовите експерти трябва да се посъветват с комитета относно компаниите и тяхното излагане на рисове, свързани с климата, както и въздействието на всичко това върху финансовата стабилност. Дали такива съвети ще станат практика в краткосрочен план може да се гадае. Със сигурност обаче това е показателно за еколозите и борбата за загърбване на изкопаемите горива.

Оказа се обаче, че проблемът има и силен социален аспект. За мнозина жители на запад, особено в САЩ, спестяванията, парите в пенсионните фондове и инвестиционните фондове са пряко свързани с икономиката на изкопаемите горива. Това означава, че мнозина могат да пострадат при евентуален срив на компаниите за изкопаеми горива на фондовите пазари.

greentech.bg

Може да харесате още...