pixel

Барбадос преминава на отопление със слънчева енергия

“Соларната къща” в кралския парк в Бриджтаун, Барбадос – това е напъно функционално жилище с две спални и баня, което няма връзка с електроразпределителната мрежа и доказва, че може да се живее спокойно само със слънчева енергия.

Правителството на Барбадос е разработило Национален стратегически план за енергийно развитие, съгласно който към 2025 г. половината от страната трябва да премине на слънчеви водонагряващи системи. Тази нова технология сега става все по-популярна на островната държава.

Още през 2002 г. Барбадос изхвърли във въздуха 15 хиляди тона по-малко продукти от изгарянето на въглеводороди и икономиса 100 милиона долара благодарение на инсталирането на 35 хиляди слънчеви батерии за нагряване на вода.

Всяка година правителството въвежда нови стимули за домовете, които работят изцяло на слънчева енергия. На всеки, който си монтира възобновяеми източници на енергия, се приспадат 50% от тяхната стойност и се осигурява намаляване на данъците. Образователната програма “Слънчев дом”, започнала през 2007 г., активно пропагандира тази инициатива сред народа и предлага на всички желаещи да се обучат как да обслужват слънчевите батерии.

Днес на острова работят 91 хиляди отоплителни системи на слънчева енергия. 75% от тях са инсталирани в частни домове и се обслужват от стопаните на къщите. Това дава възможност да се разбере, че внедряването на възобновяема енергетика в държавата е напълно изпълнима задача.

Мая Тодорова
greentech.bg

Може да харесате още...