pixel

BASF ще произвежда първата в света джанта от термопластичен материал

BASF ще произвежда първата в света джанта от термопластичен материал

Граничещият с фантастиката “smart forvision” е първият автомобил с джанти от термопластичен материал. Но те не са само концепция – вече са преминали тестовете за масово производство. Джантите ще бъдат изложени и на щанда на BASF по време на търговския панаир на пластмасови продукти Fakuma, който ще се проведе от 18 до 22 октомври във Фридриксхафен, Германия.

Изцяло пластмасовата джанта на „smart” е с над 30 процента по-лека от стандартните алуминиеви джанти. Тя тежи само шест килограма, а конструкцията й е направена от новия тип специална пластмаса Ultramid Structure на BASF. Това води до значително намаляване на теглото с общо 12 килограма, а оттам и до съществена икономия на гориво при конвенционален двигател. При електромобили като “smart forvision” резултатът е по-голям пробег.

Джантата се състои от две части: опорен компонент и тас, който също е произведен от пластмаса Ultramid. И двете части имат опорна функция и издържат на високи натоварвания при определени условия. Тасът може да бъде боядисан в цвета на автомобила. Във Франкфурт беше показан целият “smart forvision” в бяло и медно.

“Джанти от термореактивен втвърден материал се използват при състезания и за кратки производствени цикли”, обяснява Хайко Хес, който отговаря за разработването на джантите в BASF. “При все това, те са значително по-сложни, с по-голяма себестойност и следователно неприложими за масово производство, в сравнение с джантите от термопластичен материал, които могат да се шприцоват”.

Новата полиамидна линия Ultramid Structure на BASF е композитна пластмаса, която може да издържа на високи натоварвания, защото е подсилена с дълговлакнест материал. Тя беше представена на панаира за пластмасови изделия K 2010 в Дюселдорф.

Подсилването с дълговлакнест материал я прави особено здрава. Тя може да замести метала, когато основното изискване е да се постигне високо процентно съдържание на поглъщане на енергия (топлина) в масата, например при амортисьори, конструкции на седалки, гнезда за батерии, окачване за двигатели и други елементи на конструкцията.Типът пластмаса Ultramid Structure е особено здрава, устойчива на удар и стабилна по размери.

Както при много други части, направени от Ultramid през последните години, при проектирането на тази високоякостна джанта е използван инструментариумът за симулации ULTRASIM на BASF. С помощта на програма за оптимизация на топологията, формата и разположението на ребрата на пластмасовата джанта могат да бъдат прогнозирани и оптимизирани на компютър, без да се прави компромис с дизайна.

Формата на колелото вече беше определена на по-ранен етап от проектирането и на практика трябваше да се направят някои съвсем дребни промени. Така този важен за сигурността детайл, който преди това се правеше само от метал, е разработен в много кратки срокове в тясно сътрудничество със специалистите по джанти на Даймлер.

Цялостните и щателни изпитания при натоварване, на които е била подложена джантата в smart и BASF, включват изпитване за толеранс върху измервателна машина за джанти, изпитване на умора върху стенд за изпитване на колела при двуосово натоварване (ZWARP тест), изпитване на колела при двуосово натоварване, изпитване на удар/изпитване на удар с радиално натоварване при пускане от кула и изпитване на якост при действие на вътрешно налягане. Свързването към водещия мост, а с това и преразпределянето на натоварването, се осъществява посредством метални втулки и болтове.

greentech.bg

Може да харесате още...