pixel

Батерии за по-ефективно производство на енергия от възобновяеми източници

Toshiba

Toshiba Energy Systems & Solutions Corp (Toshiba ESS) и Next Kraftwerke Toshiba Corp (TNK) завършиха демонстрационен проект, който повиши точността на прогнозите за производството на енергия от възобновяеми източници и намали дисбалансите чрез използването на батерии за съхранение.

Изпитването включваше 200 енергийни източника, включително слънчева енергия, вятърна енергия и батерии за съхранение, и използваше REBSet – система за балансиране на възобновяемата енергия, разработена от Next Kraftwerke и Toshiba ESS.

Toshiba ESS заяви наскоро, че използването на батерии за съхранение, управлявани от облак, е довело средно до около 70% намаляване на дисбаланса при производството на енергия от възобновяеми източници.

Екипът също така е повишил точността на прогнозите за слънчевата и вятърната енергия чрез разработване на нови методи за прогнозиране, увеличаване на честотата на прогнозите и изготвяне на прогнози във време, по-близко до действителното производство на енергия.

Toshiba

Работата включваше и оценка на рентабилността на агрегаторите за възобновяема енергия. Тя показа, че приходите могат да бъдат увеличени чрез създаване на план за зареждане/разреждане на батериите за съхранение въз основа на прогнозите за производството и прогнозите за пазарните цени за следващия ден.

Проектът е подкрепен от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността и е осъществен от консорциум от 14 агрегатори на енергия от възобновяеми източници, включително Toshiba ESS, и девет партньорски компании.

Компанията е представена на българския пазар от Toshiba България.

Снимки: Toshiba

Може да харесате още...