pixel

Батерия от желязо може да съхранява възобновяема енергия икономически изгодно

Батерия от желязо може да съхранява възобновяема енергия икономически изгодно

Край малка слънчева централа в близост до Модесто в Калифорния една млада фирма на име Enervault наскоро представи технология за батерия, която може да увеличи количеството енергия от възобновяеми източници, която комуналните дружества могат да използват. Технологията се базира на евтини материали, които изследователите до голяма степен бяха отказали, защото батериите, произведени от тях, нямат достатъчно дълъг живот, за да бъдат практични. Но компанията казва, че вече е намерила начин да накара батериите издържат в продължение на десетилетия.

Технологията се демонстрира чрез голяма батерия, която съхранява един мегават час електричество. Enervault казва, че тези батерии могат да се конкурират с най-евтината форма на съхранение на електричество в днешно време – помпено-акумулиращите ВЕЦ, при които водата се изпомпва на височината на хълм и се пуска да изтича през шлюзове, за да задвижва водни турбини. Фирмата е тествала подобна, но много по-малка, версия на технологията в продължение на около две години – с добри резултати. Наскоро тя привлече 30 милиона долара финансиране, включително субсидия от 5 милиона долара от Министерството на енергетиката на САЩ.

Този вид батерии са особено подходящи за съхранение на големи количества енергия, като например часове или цели дни изходяща мощност от една вятърна ферма или слънчева електроцентрала. Като по този начин те биха могли да спомогнат за разрешаването на големия проблем с възобновяемите енергийни източници: често те генерират електричество, което не е необходимо към момента.

Технологията е вид течна батерия, наречена така, защото материалите за съхранение на енергията са в течна форма. Те се съхраняват в големи резервоари, докато станат необходими; след това се изпомпват през сравнително малко устройство, наречено „комин“, където взаимодействат, за да генерират електричество. Изграждане на по-големи резервоари с такава течност е сравнително евтино, така че колкото повече енергия се съхранява, толкова по-добри са икономическите показатели на системата.

Конкретната версия на технологията, разработена от Enervault,използва вода, хром и желязо – евтини, безопасни материали, които са били тествани в батерии още през 1970-те. Но наблюдаваните нежелани химически реакции като освобождаването на водород водели до разграждане на батериите, което означава намаляване на количеството енергия, която може да се съхранява.

„Доказвайки, че нежеланите реакции са обратими, ние решихме проблемите с желязоно-хромните батерии“, казва главният изпълнителен директор на Enervault Джим PapeПейп. От компанията твърдят, че въпросните материали за съхранение на енергия в тяхната батерия могат да изкарат повече от 20 години.

Един значителен недостатък на тази технология е, че ефективността й е по-малко от 70 на сто -30 процента от електричеството, използвано за зареждане на батерията, се губи (повечето батерии имат 90% ефективност). Компанията казва, че въпреки това икономическата полза от технологията е налице.

greentech.bg

Може да харесате още...