pixel

Бъдещите обитатели на 18 нови ниско-енергийни къщи без разходи за отопление

Бъдещите обитатели на 18 нови ниско-енергийни къщи без разходи за отопление

Покривна система от соларни елементи и високоефективна термопомпа „въздух-вода“ от Данфосс ще осигуряват отопление и достатъчно енергия за покриване на част от разхода на електроенергия – като начало – на новостроящите се 18 ниско-енергийни къщи в Дания. Съществено постижение на проекта е вентилацията на къщите.

Бъдещите обитатели на строящите се в датския град Скиве 18 нискоенергийни къщи няма да се притесняват за своите сметки за отопление.

Къщите ще бъдат снабдени със система от соларни елементи, монтирана на покрива, която генерира 6 000 kWh годишно.

Термопомпата „въздух/вода“ и вентилационната система от Данфосс консумират общо около 4 000 kWh за вентилация и отопление на къщата за една година.

Изолацията на новите къщи е от най-високата категория, отговаряща на предвидените за 2015 година изисквания по отношение на изолация и вътрешен комфорт. Все пак къщите ще имат възможност да „дишат“; интелигентна вентилационна система ще осигурява постоянна вентилация, като подаването на свеж въздух ще бъде съобразено с влажността и температурата в помещенията. А топлинният рекуператор на вентилационната система ще оползотворява енергията на отвеждания навън въздух.

Вентилационната система е революционния момент в този проект. Тя е напълно автоматична и в следствие на това не се налага къщите да бъдат проветрявани чрез отваряне на врати и прозорци. Така топлинните загуби се свеждат до минимум. Нещо повече, вентилационната система оползотворява енергията на отвеждания въздух, допринасяйки за осъществяване на концепцията за ниска енергийност. През лятото, когато къщите се нагреят, във вентилационната система се отваря байпасна клапа през която постъпва външен въздух.

Данфосс осигурява експертни познания

Проектът се осъществява от „Салинг Ентърпрайз“ заедно със строителната фирма „Торбен Педерсен“.

”Нашият стремеж бе да направим къщите колкото е възможно по-енергийно ефективни и самодостатъчни и успяхме да постигнем тази цел, тъй като си сътрудничехме с водещи доставчици, които бяха в състояние да ни запознаят с изискванията на бъдещето”, споделя Джон Мьолер-Педерсен, ръководител на „Салинг Ентърпрайз“.

Той добавя, че клиентите могат да разчитат на Данфосс за осигуряване на експертни познания и всички необходими компоненти за отоплителни и вентилационни системи.
”Клиентите могат да се чувстват сигурни, знаейки че цялата им отоплителна система е от един единствен доставчик, който притежава дългогодишен и компетентен технически опит и ноухау в областта на строителството, енергийната ефективност и комфорта. Ние сме убедени, че предлагаме възможно най-доброто решение и ако възникнат проблеми няма да се окажем в безизходна ситуация за която различните доставчици да се обвиняват един друг”, допълва той. Очаква се нискоенергийните къщи да бъдат готови до лятото на тази година.

Факти

Какъв е принципът на работа на термопомпата „въздух-вода“? Термопомпата използва акумулирана слънчева топлина за отопляване на помещенията и подгряване на битова гореща вода. Тя произвежда топлина дори при ниски температури достигащи до -20° по Целзий. Стандартният коефициент на ефективност е 3.5. Термопомпата на Данфосс DHP-AQ бе определена от Шведската енергийна агенция като най-добрата на пазара.

Данни за нискоенергийните къщи:

18 еднофамилни къщи с площ от 104 до 125 кв.м
Използваните соларни инвертори са Danfoss TLX+ 6kW, соларните системи на покривите са от Centrosolar, един от водещите производители в Германия.
Къщите са оборудвани с термопомпа на Данфосс DHP-AQ тип „въздух/вода“, автоматика за подово отопление от Данфосс и вентилационни системи на Данфосс Air Unit w2, които автоматично регулират вътрешния климат.

Може да харесате още...