pixel

БЕХ емитира дълг за ?550 млн. при 4.9% лихва

Българският енергиен холдинг е пласирал успешно втората си емисия еврооблигации на стойност 550 милиона евро на ирландската фондова борса, съобщи в социалните мрежи енергийният министър Теменужка Петкова.

Парите са нужни на БЕХ, за да рефинансира мостовия заем от 650 млн. евро на дъщерната НЕК, която трябва да се разплати с американските централи.

От публикацията става ясно, че емисията от облигации е била презаписана в размер на над два милиарда евро, като годишните лихвени плащания са в размер приблизително на 4,9%.

Преди дни стана ясно, че „Български Енергиен Холдинг ЕАД (БЕХ) е упълномощил J.P. Morgan и Banca IMI да организират срещи с инвеститори в ценни книжа с фиксирана доходност.

Според съобщението, на тези инструменти се очаква да бъде присъден рейтинг Ba2 от Moody’s и BB- от Fitch. Холдингът е най-голямото дружество в България по активи и е 100 процента собственост на българската държава.

Активите на БЕХ са от стратегическо значение за икономиката на България и включват повечето най-големи съоръжения за производство на електрическа енергия в България, както и електропреносната и газпреносна мрежи.

dir.bg

Може да харесате още...