pixel

Белгия ще се откаже от ядрената енергетика

Белгия също се присъедини към списъка от държави, които са решени да се откажат от ядрените централи. Правителството на страната обяви, че към 2025 година Белгия ще прекрати напълно използването на ядрена енергия.

Първите белгийски реактори ще бъдат изключени още в следващите четири години, предвижда одобрения вече план. Поетапно в следващите 15 години ще излязат от експлоатация всички ядрени мощности в страната.

В момента Белгия разполата с две атомни електроцентрали. В тях работят общо седем ядрени реактора. Така, на практика от 2015 година Белгия ще разполага само с 3 реактора.

По-рано тази година Германия също обяви, че се отказва от ядрената енергетика. До края на 2022 година ще бъдат спрени всички ядрени реактори в страната.

Немският пример бе последван и от Швейцария. Правителството реши да се откаже от строителството на атомни електроцентрали и до 2034 година да спре сега действащите реактори.

Япония няма да развива повече ядрена енергетика, беше решено през август. Вместо това страната ще заложи изцяло на възобновяеми енергийни източници.

greentech.bg

Може да харесате още...