pixel

Белгия ще строи изкуствен остров за вятърна енергия

Белгия ще строи изкуствен остров за вятърна енергия

Белгия планира да построи изкуствен пясъчен остров на три километра от белгийското крайбрежие. Той ще бъде с формата на поничка и ще има структура, предвидена за съхраняване на енергията от вятъра, след като планът бъде окончателно одобрен.

Този остров в Северно море ще работи като офшорна подстанция. Неговото построяване ще отнеме около пет години.

Планът бе обявен по-рано тази седмица в презентация на пристанището на Зеебрюге.

Инициативата може да се разбере най-добре в светлината на опита на Белгия с ядрената енергетика и енергийни нужди.

През 2011 г. около 57 на сто от енергията на Белгия е добивана от ядрената енергия. Заедно с други страни, където има повишена информираност относно рисковете от ядрената енергетика след инцидента във Фукушима, Белгия предвижда евентуален изход от ядрената енергия – тогава, когато има достатъчно налична енергия от алтернативни източници.

Освен това операторът на атомните електроцентрали в Белгия миналата година затвори реакторите, за да разследва някои намерени индикации за пукнатини. Потенциални пукнатини бяха открити при проверки в основата на корпуса на реактора Доел 3 в близост до Антверпен и в Тиханж 2 близо до Лиеж. Разговорите за рестартиране на реакторите бяха прекратени, след като местният ядрен регулатор този месец каза, че иска повече информация, преди да вземе окончателно решение дали да рестартира двата реактора. Междувременно едно проучване на Зелената партия в Европарламента направи извода, че „евентуален срив на реактор поради внезапна пукнатина заради местните термични напрежения ще има катастрофални последици“.

Ако планът за изкуствения остров получи зелена светлина и върви по план, Белгия може да генерира 2300 MW от ветроенергийни ферми в Северно море, заменяйки до голяма степен който и да е от двата реактора – Доел или Тиханж.

Белгия може да добива много енергия от вятърни турбини, заяви говорител на правителството, но енергията може да бъде загубена загуби по време на периоди на слабо търсене. Наличието на достатъчно начини за съхраняване на вятърната енергия е главният проблем. Това прави вятърната енергия ненадеждна алтернатива на ядрената и тази от изкопаеми горива. Изкуственият остров с формата на поничка би могъл ефективно да съхранява енергия, когато предлагането превишава търсенето. Водата ще бъде натрупвана във вътрешния резервоар, а след това ще бъде изпускана, минавайки през турбини, регенерирайки електроенергията, за да бъде изпратена към електроразпределителната мрежа, когато е нужна.

Белгия произвежда само около четири процента от енергията си от силата на вятъра, но Европейската ветроенергийна асоциация прогнозира, че Белгия може да разшири капацитета си до над 4000 мегавата до 2020 г.

greentech.bg

Може да харесате още...