Белгия ще строи 100-мегаватов соларен парк

В Белгия предстои изграждането на 100-мегаватов соларен парк.  Той ще носи името “Кристал” и ще бъде най-големият фотоволтаичен парк в страната. Очаква се строителството да започне през октомври. Паркът ще бъде до град Ломел, във фламандската провинция Лимбург. Зад проекта стои белгийската инвестиционна агенция Limburgse investeringsmaatschappij (LRM), която обяви, че паркът ще бъде с 34% по-евтин от очакваното.

Строителството на парка ще бъде възложено на Engie Fabricom, част от френската енергийна компания Engie. Компанията е избрана след обяви за представяне на оферти в местната преса и списание The Economist. Получени са 30 заявки от компании от над 10 страни, от които на втория кръг остават шест.

“Благодарение на тази конкурентна процедура ние разбрахме, че изграждането и поддръжката на слънчевия парк може да е значително по-евтино от очакваното”, каза изпълнителният директор на LRM, Стийн Бийнс.

“Кристал” ще има право да продава електроенергия на цена от 78 евро за мегаватчас. Цената бе определена чрез “фактор за обвързване” – подход, въведен от фламандското правителство през 2013 г., с цел за разграничаване на подкрепата за различните технологии за възобновяема енергия и за предотвратяване на прекомерното субсидиране на чистите енергии.

Тарифата ще бъде гарантирана за срок от 15 години. Първоначално купувачът на цялата мощност, генерирана от съоръжението, ще бъде местен производител на цинк и олово – Nyrstar. По-късно ще могат да бъдат включени и други купувачи. Когато бъде завършен, слънчевият парк “Кристал” ще е най-голямата в Белгия слънчева централа и първият голям соларен парк, изграден в страната от 2013 г. насам.


Вижте също...