pixel

Бели слънчеви панели се сливат с фасадите на сградите

Слънчевите панели се разглеждат като начин да направим сградите по-екологични и по-устойчиви, по-малко зависими от електропреносната мрежа. Проблемът е, че синкаво-черните им повърхности развалят облика на фасадите, което е част от причините соларните панели да се слагат само по покривите. С цел да направят слънчевите панели естетически „невидими“, швейцарци са направили нещо, което наричат първите в света бели слънчеви модули – проектирани за да се сливат със сградите, вместо да стоят само на покрива.

Причината, поради която повечето соларни панели изглеждат синкаво-черни, е необходимостта да абсорбира видимата светлина. Тъй като нищо не поглъща светлината по-добре от черно, фотоволтаичните клетки, които съставляват панелите, са възможно най-тъмни. Това върши добра работа, но но също така означава, че всяка инсталация на соларни панели е грозновата, което принуждава архитектите да ги „пращат“ на покривите.

CSEM обосновава решението си с това, че дизайнерите мечтаят за PV панел, който да се предлагат в различни цветове и без видими връзки. Бялото е най-желаният цвят заради своята универсалност. Начинът, по който компанията е решила проблема, е пластмасов слой, който се полага над панела. Този слой действа като разсейващ филтър, който отразява всичката видима светлина, но позволява на инфрачервените лъчи да навлизат. Това, според швейцарците, позволява на панела да генерира електричество. CSEM твърди, че техният вълшебен слой работи с всички кристални силициеви клетки и може да се прилага върху всички видове съществуващи панели – плоски или извити.

От компанията твърдят, че технологията има редица предимства наред с „козметичните“. Тъй като белият слой запазва слънчеви панели по-хладни, те са по-ефективни. Намаляват се и разходите за климатизация.

CSEM вижда технологията си не само с приложение в областта на архитектурата, но и про потребителските стоки като лаптопи, телефони, та даже и превозни средства като например автомобили и автобуси.

greentech.bg

Може да харесате още...